Summit EU bude jednat o posílení spolupráce s Afrikou

16.10.2020
Euroskop, čtk

O bližší spolupráci s africkými zeměmi či o evropské pomoci s bojem proti dopadům covidu-19 v Africe budou dnes jednat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie během druhého dne své schůzky v Bruselu. Šéfové států a vlád sedmadvaceti unijních zemí patrně otevřou i téma sankcí vůči autoritářskému vládci Běloruska Alexandru Lukašenkovi či otázku společného postupu vůči turecké těžbě ve Středomoří kritizované Kyprem a Řeckem.

Ve čtvrtek se lídři unijních zemí vyslovili pro pokračování rozhovorů s Británií o uspořádání vztahů po britském odchodu z evropského bloku, pro větší omezení emisí skleníkových plynů a pro lepší koordinaci opatření proti šíření koronaviru.

Dnes mají na programu výhradně zahraničněpolitická témata, z nichž největší důraz chce předseda Evropské rady Charles Michel věnovat vztahům s Afrikou. Schůzka má být přípravou na summit evropských a afrických států, který se v případě zlepšeného vývoje pandemie uskuteční v prosinci.

Představitelé unijních zemí by se dnes měli shodnout na záměru posílit obchodní vztahy s Afrikou a investovat v tamních zemích více peněz. EU chce rovněž více spolupracovat při řešení příčin migrace či více pomoci africkým partnerům zvládnout dopady koronaviru.

Na program se dnes může po mimořádné schůzce ze začátku října dostat otázka ráznějšího přístupu k turecké těžbě ve Středomoří, proti které protestují Řecko a Kypr. Podle diplomatů však není pravděpodobné, že by summit v této věci učinil zásadní závěry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek