Ve Štrasburku nebude ani říjnová plenární schůze Evropského parlamentu

16.10.2020
Euroskop, čtk

Plenární schůze Evropského parlamentu se ani v říjnu nebude konat ve Štrasburku. Oznámil to dnes na twitteru předseda EP David Sassoli. Ve městě na východě Francie, kde se mají europoslanci podle unijních smluv scházet dvanáctkrát do roka, se kvůli pandemii covidu-19 naposledy sešli v únoru. Poslanci ale tentokrát nebudou zasedat ani v Bruselu.

„S lítostí oznamuji, že plenární schůze plánovaná na příští týden se nebude konat ve Štrasburku, ale uskuteční se na dálku,“ napsal dnes Sassoli na twitteru. Situaci ve Francii, ale i v Belgii označil předseda EP za „velmi vážnou“. „Štrasburk zůstává domovem Evropského parlamentu a uděláme vše pro to, abychom se mohli vrátit,“ dodal Sassoli.

Říjnová schůze začne 19. října a potrvá čtyři dny. V posledních měsících se europoslanci scházeli místo Štrasburku v Bruselu. Tentokrát ale parlament považuje za rizikové i náhradní místo, a zasedání se tak uskuteční prostřednictvím videokonference.

Za běžných okolností se europoslanci každý měsíc vyjma srpna scházejí na plenárním zasedání ve Štrasburku, kde má Evropský parlament kromě Bruselu a Lucemburku své sídlo. Do města, jež je symbolem německo-francouzského usmíření, se na čtyři dny sjíždí více než sedm stovek europoslanců, jejich asistenti, ale také novináři a lobbisté. Ve Štrasburku je řada podnikatelů na pravidelném plenárním zasedání finančně závislá.

Region Grand Est, jehož je Štrasburk metropolí, byl ale na jaře jedním z ohnisek epidemie covidu-19 ve Francii. Situace se v něm po letním zklidnění opět zhoršuje.

Pravidelné stěhování europoslanců do Štrasburku je dlouhodobě předmětem kritiky kvůli finančním i ekologickým nákladům, které s sebou přináší. Zrušení této praxe by ale musely schválit všechny členské země EU včetně Francie, která se staví zásadně proti. Francouzský prezident Emmanuel Macron nedávno řekl, že pokud se bude europarlament scházet jen v Bruselu, bude Evropa „v háji“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek