Lídři zemí EU chtějí další koordinaci boje proti covidu-19

16.10.2020
Euroskop, čtk

Evropské země by měly v rámci společného boje proti koronaviru více koordinovat pravidla pro karantény nebo postupy při testování na covid-19. Shodli se na tom krátce před čtvrteční půlnocí prezidenti a premiéři států Evropské unie na závěr prvního dne bruselského summitu. Země by také měly spolupracovat při vývoji a nákupech vakcín a jejich spravedlivém rozdělení mezi zájemce, usnesli se lídři členských států. Současné šíření nákazy je podle nich důvodem k „velmi vážným obavám“.

Političtí vůdci se v Bruselu sešli za striktních hygienických opatření v době, kdy řada zemí přijímá přísná omezení kvůli nové vlně koronavirové nákazy. Předseda Evropské rady Charles Michel organizující vrcholné schůzky však vzhledem k zásadním tématům upřednostnil jednání tváří v tvář před videokonferencí, která podle něj nedává dostatečný prostor k debatám.

Covidová koordinace se na program schůzky lídrů dostala v krátké době podruhé po mimořádném summitu ze začátku října. Již tehdy šéfové států a vlád vyzvali ke sjednocení cestovních omezení, země se však od té doby shodly pouze na společném barevném hodnocení rizikových regionů a ke sladění covidových testů či karantén dosud nepřikročily. Ochrana zdraví obyvatel je výhradně v kompetenci členských států a řada z nich nechce přenechávat pravomoci Bruselu a dát na doporučení Evropské komise, která ke koordinaci vyzývá dlouhodobě.

Summit ve čtvrtečním usnesení apeloval na další sjednocování postupů založené na vědeckých údajích, „zejména karanténních pravidel, přeshraničního trasování kontaktů, testovacích strategií, společného hodnocení testovacích metod, vzájemného uznávání testů a dočasného omezení cest do EU, které nejsou nezbytné“.

Lídři chtějí, aby vlády členských zemí a Evropská komise na koordinaci dále pracovaly, a shodli se, že se k tématu opět vrátí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek