Komise: EU v případě potřeby učiní další podpůrná opatření

21.10.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena přikročit k novým opatřením na podporu svých členských států, pokud si to vyžádají dopady nové vlny koronaviru na jejich ekonomiky. Uvedl to podle agentury Reuters místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v rozhovoru s italským deníkem La Stampa.

Představitelé EU v červenci schválili zvýšení dlouhodobého rozpočtu o fond obnovy v objemu 750 miliard eur (přes 20 bilionů Kč), který má evropským ekonomikám pomoci dostat se z krize způsobené opatřeními proti šíření nového koronaviru.

Evropské země na podzim registrují vzestup počtu nových případů nákazy koronavirem. „Budeme samozřejmě situaci dál pozorně sledovat a jsme připraveni reagovat novými návrhy, pokud to bude potřeba,“ odpověděl Dombrovskis na otázku, zda vznikne nový fond obnovy. Dodal, že nová vlna koronaviru bude mít vliv na podzimní ekonomický výhled, který by měla Komise zveřejnit příští měsíc.

Česko předalo Komisi národní plán čerpání z fondu obnovy

Český premiér Andrej Babiš minulý týden předal předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové národní plán obnovy, na jehož základě může Česká republika z unijního fondu získat až 182 miliard korun. Česko chce být podle premiéra mezi prvními zeměmi, kterým komise plán schválí.

Komise bude posuzovat národní plány v rámci takzvaného evropského semestru. Na základě plánů, které by měly ladit s reformními požadavky EK, pak Brusel z fondu rozdělí velkou většinu peněz, konkrétně přes 670 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek