Lagardeová se snaží do proměny ECB zapojit i veřejnost

22.10.2020
Euroskop, čtk

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová zahájila veřejné „naslouchací“ turné, v rámci kterého se mají poprvé vyjádřit ke strategii banky občané. Lagardeová usiluje o úpravu strategie banky a o to, aby byla lépe schopná reagovat na sociální problémy. Zapojení společnosti je v kontrastu s tradicemi hluboce technokratické instituce, která se své činnosti zaměřuje primárně na banky a finanční trhy a jen relativně málo času věnuje běžným lidem, napsala agentura Reuters.

V rámci první revize strategie za 17 let se ECB snaží znovu definovat inflační cíl. Rovněž se chce zaměřit na to, co by mohla udělat v boji proti změnám klimatu, v podpoře začleňování, posílení postavení žen a jak oslovit občanskou společnost.

„Euro je společnou měnou všech občanů eurozóny, je jejich společným blahem, a my jsme správci tohoto společného blaha. Evropská centrální banka je ve službách evropských občanů,“ uvedla Lagardeová.

Vrchní představitelé ECB se setkali se zástupci nevládních organizací

Ve středu se s Lagardeovou a hlavním ekonomem ECB Philipem Lanem setkali zástupci řady nevládních organizací. Ty často kritizují ECB za použití nástrojů, ze kterých podle nich neúměrně těží bohatí a jejichž vliv se jen pomalu promítá do reálné ekonomiky.

ECB doufá, že nákupem dluhu za biliony eur podpoří ekonomiku eurozóny, protože se sníží náklady na úvěry. Podle kritiků této strategie však trvá příliš dlouho, než dosáhne tento vliv ke zranitelným.

„Je to podobné, jako kdybyste se snažili doplnit oceán vypouštěním vody na vrcholu Mout Everestu,“ uvedl Martin Schmalzried z organizace chránící zájmy rodin Coface Families Europe.

Kritici ECB vyčítají, že z nákupů dluhopisů těží znečišťovatelé

Několik nevládních organizací také kritizuje ECB za to, že pouze mluví o boji proti změnám klimatu, zatímco z jejích obřích nákupů dluhopisů ve skutečnosti těží někteří z největších znečišťovatelů kontinentu.

ECB se na běžné občany obrací také prostřednictvím svých internetových stránek. Zde je vyzvala, aby se do konce října vyjádřili k tomu, co by ECB měla brát v úvahu při přezkumu své strategie.

Revize strategie má být dokončena v polovině příštího roku. Nový inflační cíl by však mohl být zaveden již na počátku příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek