Europarlament v poledne oznámí laureáta Sacharovovy ceny

22.10.2020
Euroskop, čtk

Na zasedání Evropského parlamentu v Bruselu bude dnes v poledne oznámen letošní laureát Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Na prestižní ocenění je navržena demokratická opozice v Bělorusku, kde již týdny pokračují protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, arcibiskup Nadžíb Michael Músá z iráckého Mosulu a ekologičtí aktivisté z Hondurasu v čele se zavražděnou ekoložkou a obhájkyní lidských práv Bertou Cáceresovou.

Evropský parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. Ocenění je spojeno s odměnou ve výši 50.000 eur (asi 1,3 milionu Kč).

Vůdkyni běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou navrhla na Sacharovovu cenu ještě v srpnu česká europoslankyně Michaela Šojdrová spolu se slovenským kolegou v klubu Evropské lidové strany (EPP) Ivanem Štefancem. „Očekáváme, že šance je veliká,“ řekl tehdy ČTK asistent Šojdrové. „Cítíme velkou podporu,“ dodal.

Seznam laureátů Sacharovovy ceny: Mandela, Su Ťij či Tohti

Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří mimo jiné jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Aun Schan Su Ťij či vůdčí osobnost pražského jara v roce 1968 Alexander Dubček. Loni cenu dostal ujgurský akademik Ilham Tohti.

Vedení Evropského parlamentu minulý měsíc formálně vyloučilo barmskou vůdkyni Aun Schan Su Ťij z komunity nositelů Sacharovovy ceny. Politička, která ocenění získala v roce 1990 za boj za demokracii ve své zemi, podle europarlamentu dostatečně nebrání násilnému útlaku menšinového etnika muslimských Rohingů. Samotnou cenu parlament pětasedmdesátileté Su Ťij neodebere.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek