Boj proti škodlivému obsahu na sítích

01.11.2020
Evropský parlament

Evropský parlament diskutoval o tom, jak zabránit šíření škodlivého a nelegálního obsahem na internetu, a přitom chránit svobodu projevu.

Jedním z cílů nového aktu o digitálních službách je podle europoslanců ochrana obyvatel Unie před škodlivým a nelegálním obsahem. Důležité je zde rozdělit mezi škodlivým a neškodlivým obsahem. Evropský parlament tak požaduje stanovení jasné hranice mezi škodlivým a nezákonným obsahem. V každém členském státu ale mohou být tato pravidla jiná, příkladem je třeba popírání holokaustu, což je v některých státech považováno za nezákonný obsah a jinde nikoliv. Proto je třeba rozlišovat mezi škodlivým a nelegálním obsahem, kde zatímco škodlivý by měl být vyřešen jinými způsoby, ilegální by měl být odstraněn.

Poslanci chtějí, aby se aktem o digitálních službách museli řídit všichni poskytovatelé digitálních služeb ze třetích zemí, kteří své služby nabízejí spotřebitelům či uživatelům v EU. Požadují také, aby vznikl závazný mechanismus pro oznamování protiprávního obsahu. Uživatelé, kteří na takový obsah narazí, na něj upozorní své internetové zprostředkovatele, a ti budou moci rychle reagovat. Jejich zásahy proti potenciálně nezákonnému internetovému obsahu tak budou transparentnější. V každém členském státě by měl navíc existovat orgán pro řešení sporů, na který by se mohli uživatelé obracet. Šíření škodlivého obsahu, nenávistných projevů a dezinformací je třeba řešit zpřísněním povinností v oblasti transparentnosti. Současně je však třeba pomáhat občanům, aby zvyšovali svou mediální a digitální gramotnost.

Evropský parlament diskutoval i kontrolu nad algoritmy. Cílená reklama musí být přísněji regulována. Je třeba, aby upřednostňovala méně rušivé a méně kontextově zaměřené formy reklamy, které vyžadují méně dat a nezávisí na předchozí interakci uživatele s obsahem. Poslanci vyzvali Komisi, aby zvážila i možnost postupného omezování cílené reklamy, které by vedlo k jejímu úplnému zákazu.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek