Velení vzdušných sil české armády se ujal Petr Mikulenka

02.11.2020
Euroskop, čtk

Velitelství vzdušných sil české armády má od začátku listopadu nové vedení. Velitelem se stal generálmajor Petr Mikulenka, který se dnes oficiálně ujme funkce při slavnostním předání v pražském sídle generálního štábu. Mikulenka se po třech letech vrátil z belgického Monsu, kde působil jako národní vojenský představitel České republiky na velitelství SHAPE (Vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě). V alianční funkci ho vystřídal dosavadní velitel českých vzdušných sil generálmajor Petr Hromek.

Hlavním úkolem vzdušných sil je obrana vzdušného prostoru státu. Vzdušné síly české armády mají své jednotky v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou, v pražských Kbelích, ve Strakonicích, Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a Pardubicích. České letectvo je pravidelně nasazováno v zahraničních misích, opakovaně pomáhalo při ochraně vzdušného prostoru v Pobaltí či na Islandu.

Plní i řadu mírových úkolů – zajišťuje leteckou záchrannou službu ze stanoviště v Plzni, přepravu ústavních a vládních činitelů, létá pro Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo pomáhá při přírodních pohromách.

Česko změnilo od začátku měsíce i svého vojenského zástupce při NATO a EU, kterým se stal generálmajor Jaromír Alan, dosavadní ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany. V Bruselu vystřídal Františka Malenínského, který podle serveru Aktuálně.cz do konce roku v armádě skončí. Novým šéfem ministerské sekce bude místo Alana jeho dosavadní zástupce Miloslav Lafek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek