Maďarsko vetovalo rozpočet EU kvůli imigraci, řekl Orbán

18.11.2020
Euroskop, čtk

Maďarsko vetovalo sedmiletý rozpočet EU, protože jeho schválením by členské státy mohly být nuceny podporovat imigraci, řekl dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Informovala o tom agentura Reuters. Budapešť a Varšava v pondělí zablokovaly přijetí rozpočtu i plánovaný fond koronavirové pomoci a svůj krok tehdy zdůvodnily nesouhlasem s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržováním principů právního státu.

„Po přijetí současného návrhu by neexistovala žádná překážka v propojení vyplácení fondů členským zemím s podporou imigrace, a (překážka) ve vydírání zemí, které se staví proti imigraci, rozpočtovými sankcemi,“ uvedl dnes předseda maďarské vlády v prohlášení, které zveřejnila agentura MTI.

Premiér Orbán patří dlouhodobě k nejhlasitějším odpůrcům imigrace a argumentuje tím, že imigranti oslabí národní a evropskou identitu.

Agentura Reuters podotýká, že unijní rozpočet ani fond koronavirové pomoci imigraci výslovně nezmiňují. Europoslanci stejně jako řada zemí trvali na tom, aby bylo vyplácení unijních peněz provázané s respektováním demokratických zásad jako je nezávislost soudů nebo svoboda médií.

Situací se v úterý zabývali zástupci vlád unijních zemí a europoslanci, kteří se shodli na tom, že podmínku, která propojuje vyplácení peněz z unijních fondů s dodržováním vlády práva, EU měnit nebude. Politici největších států EU jsou přesvědčeni, že se v nejbližších týdnech podaří najít řešení, které by Budapešť a Varšavu přimělo změnit názor.

Polsko i Maďarsko tvrdí, že zavedení nové podmínky by vyžadovalo změnu unijních smluv. Unijní instituce už několik let vedou s oběma zeměmi řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot a Budapešť i Varšava tvrdí, že žádné další mechanismy k ochraně právního státu nejsou třeba.

Pondělní veto dvojice členských zemí se vztahuje jak na plánovaný fond koronavirové pomoci ve výši 750 miliard eur (19,8 bilionu korun), tak na sedmiletý unijní rozpočet ve výši téměř 1,1 bilionu eur (29 bilionů korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek