EK doporučila užívání covidových rychlotestů v zemích EU

19.11.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise včera doporučila členským státům Evropské unie využívat v rámci usnadnění cest přes hranice covidové rychlotesty. Státy by je podle Bruselu měly nasazovat ve vhodných případech, čímž by také například posílily mnohdy nedostatečnou kapacitu klasických testů. Řada unijních zemí zatím zejména kvůli menší spolehlivosti rychlotestů s jejich širším používáním a uznáváním výsledků váhá.

Pro vzájemné uznávání výsledků testů a možnost širokého využívání antigenních rychlotestů se koncem října vyslovili unijní prezidenti a premiéři během videosummitu věnovaného koordinaci opatření proti covidu-19. Epidemiologové jednotlivých zemí však mají rozdílné názory zejména na to, zda by nasazení méně spolehlivých rychlotestů nemohlo mít negativní vliv na šíření nákazy. Za jejich používání lobbují zejména aerolinky, kterým kvůli pandemii dramaticky ubylo klientů a od testů s prakticky okamžitými výsledky si slibují alespoň částečné usnadnění provozu na mezinárodních linkách.

Členské státy by podle včerejších nezávazných doporučení měly využívat testy, které mají úspěšnost nejméně 80 procent, aby předešly velkému množství chybných výsledků. Výhodou rychlotestů může být fakt, že by vzorky mohl podle komise kromě zdravotníků odebírat i „vyškolený personál“.

Instituce EU chystají standardy pro testy na letištích

Evropské úřady již chystají společné standardy pro nasazení těchto testů na letištích po celé EU. Podle Komise by mohly být využívány například také při hromadném testování populace, k němuž již sáhlo třeba Slovensko.

„Testování je klíčovým nástrojem, jak zpomalit šíření covidu-19. Dnešním doporučením k využívání antigenních rychlotestů chceme zlepšit koordinaci testovacích metod členských států,“ uvedla ve středu eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Souhlas všech členských států zatím nelze očekávat

O nezávazném návrhu komise by měli ve čtvrtek při další videokonferenci hovořit lídři unijních zemí. Podle diplomatů však nelze čekat, že by s koordinovaným využíváním rychlotestů v nejbližší době souhlasily všechny členské státy.

Německé předsednictví EU podle agentury Reuters v posledních týdnech zjišťovalo mezi zeměmi podporu pro využívání antigenních testů a dospělo k závěru, že „velká skupina“ zemí považuje diskusi o „minimálních společných standardech za předčasnou“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek