Lídři zemí EU budou jednat o boji s covidem i rozpočtové krizi

19.11.2020
Euroskop, čtk

Dalšímu společnému boji proti pandemii covidu-19 a jejím ekonomickým následkům bude věnována dnešní videokonference prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Původně se měli bavit především o tom, jak dále koordinovat pravidla testování či nákupy vakcín. Poté, co Maďarsko a Polsko zablokovaly schválení sedmiletého rozpočtu a fondu koronavirové pomoci ekonomikám se však patrně bude debata točit i okolo historicky největšího společhého balíku unijních peněz.

Budapešť a Varšava v pondělí odmítly schválit rozpočet a s ním spojený fond v celkové hodnotě přes 1,8 bilionu eur (téměř 50 bilionů korun) kvůli tomu, že chtějí ostatní státy a Evropský parlament podmínit čerpání peněz dodržováním principů právního státu. Zvláště rázná slova v této věci volí maďarský premiér Viktor Orbán, podle jehož středečního vyjádření chce prostřednictvím nové podmíněnosti Evropská komise přimět státy přijímat migranty, ačkoli migrace se zmíněnou klauzulí vůbec nesouvisí. Vlády ostatních zemí dávají více či méně najevo, že chtějí jednání co nejrychleji odblokovat, aby mohly do jejich zemí již v první polovině příštího roku začít proudit peníze z fondu obsahujícího tři čtvrtě bilionu eur. Německo, Francie, Nizozemsko a další státy přitom zásadně vylučují, že by z podmínky vadící Maďarsku a Polsku byly ochotny slevit.

Diplomaté neočekávají, že by dnešní videokonference mohla přinést výraznější posun, ačkoli někteří lídři patrně budou tlačit na co nejrychlejší dohodu. Přesvědčit Maďarsko a Polsko ke změně názoru však bude zřejmě v příštích dnech práce pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž země EU v současnosti předsedá.

Kromě aktuální politické krize budou šéfové států a vlád debatovat například o možném vzájemném uznávání výsledků covidových testů a širším nasazení rychlotestů, které ve středu navrhla komise. Vzhledem k rozdílným pohledům epidemiologů jednotlivých zemí se však neočekává, že by dospěli k zásadní shodě. Političtí vůdci by měli mluvit také o společné strategii pro distribuci testovaných vakcín, kterých hodlá Brusel na základě dosud schválených smluv nakoupit pro země evropského bloku více než miliardu dávek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek