EU uvalila embargo na dovoz drůbeže z Chorvatska

25.10.2005

Evropská komise dnes podle očekávání zakázala dovoz živé drůbeže z Chorvatska. Zákaz se vztahuje i na výrobky z drůbežího masa. Komise tak reaguje na výskyt ptačí chřipky v této balkánské zemi.

Evropská komise dnes podle očekávání zakázala dovoz živé drůbeže z Chorvatska. Zákaz se vztahuje i na výrobky z drůbežího masa. Komise tak reaguje na výskyt ptačí chřipky v této balkánské zemi. Napsala to dnes agentura Reuters.

„Rozhodnutí jsme přijali v reakci na případ výskytu viru ptačí chřipky H5 u divokého ptactva v Chorvatsku. Zatím se provádějí testy, které mají potvrdit přesný kmen viru,“ uvedla ve zprávě komise.

Objevení podkmene viru ptačí chřipky H5 nemusí znamenat, že se v tělech divokého ptactva vyskytuje kmen H5N1. Ten by mohl být pro člověka smrtelně nebezpečný.

Komise v pondělí uvedla, že navrhne dočasné embargo na dovoz ptactva do unie. Komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu řekl, že návrh ještě v úterý posoudí experti ze Stálého veterinárního výboru EU. Konečné rozhodnutí bude náležet Evropské komisi.

Kyprianu dále uvedl, že přítomnost ojedinělých ohnisek ptačí chřipky v EU a jejím okolí nezvyšuje pravděpodobnost chřipkové pandemie. To však neznamená, že se na ni Evropská unie nemusí připravovat – naopak tak činí, a to na nejvyšší světové úrovni.

Varoval zejména před panikou a sliboval maximální průzračnost. „Budou další případy ptačí chřipky a netřeba panikařit pokaždé, když chcípne nějaký pták,“ řekl. Chovatelé podle něj dostávají stále přesnější pokyny, jak postupovat, veřejnost je informována. „Čelit panice můžeme jedině tím, že nebudeme nic zamlčovat a budeme vysvětlovat, co děláme a co se chystáme dělat.“

Usoudil, že dobrý stav prevence v EU „neznamená, že bychom měli být spokojeni“. Připustil, že mezi členskými zeměmi jsou podstatné rozdíly – například jen 20 z 25 začalo vytvářet zásoby antivirových léků pro případ rychlého šíření „lidské“ chřipky. Úlohou EK však podle něj není „dávat známky“, ale vyvíjet tlak, aby se všechny státy adekvátně připravily.

Sdílet tento příspěvek