Regule v EU se zjednoduší

26.10.2005
Evropské komise chce během tří následujících let škrtnout, zjednodušit nebo přepracovat na 1400 různých legislativních opatření, pokrývajících 222 základních legislativních oblastí.

Evropská unie už nesmí být vnímána jako „bruselská lochneska“, neboli byrokratické monstrum s chapadly sahajícími do každé vesnice v Evropě. Tvrdí to alespoň Günter Verheugen, evropský komisař pro průmysl. Včera proto představil záměr Evropské komise během tří následujících let škrtnout, zjednodušit nebo přepracovat na 1400 různých legislativních opatření, pokrývajících 222 základních legislativních oblastí.

Tento plán podléhá ještě schválení Radou ministrů a Evropským parlamentem. „Jde především o zjednodušení legislativy, která se nakupila za bezmála půl století a čítá statisíce stran. Mnohé direktivy či nařízení se překrývají. Naše kroky k lepší regulaci ovšem nesmějí být vnímány jako deregulace,“ upozornil Verheugen ve své řeči před Evropským parlamentem ve Štrasburku.

Co konkrétně chce komisař proškrtat? Například nadbytečnou regulaci automobilového průmyslu. Některé evropské direktivy týkající se požadavků na kvalitu autodílů se totiž překrývají se standardy Ekonomické komise pro Evropu při Organizaci Spojených národů (UNECE). Tato legislativa má být tedy podstatně zjednodušena.
Zpřehledněny mají být také směrnice týkající se kosmetického průmyslu. Zde existuje 45 různých direktiv. Ty mají být přepracovány do jediné, aby tak výrobci dostali z jednoho materiálu celkový přehled o požadavcích unie.

Podobně se zjednoduší legislativa týkající se ochrany pracovníků před účinky azbestu, dopravy nebezpečného materiálu či stavebního průmyslu. Méně složité má pro firmy být také povinné poskytování statistických dat.
„Jde nám o to, aby se co nejvíce snížily náklady firem a zvedla se tak jejich konkurenceschopnost. V této fázi jsme se zaměřili na odvětví, která jsou nejvíce regulována, tedy například automobilový průmysl, odpady či stavebnictví,“ doplnil Verheugen.

„V zásadě jde o dobrý krok kupředu. Je však třeba stanovit přesná kritéria, proč je některá legislativa přebytečná. Zda bylo špatné určitou oblast regulovat nebo zda šlo o zdvojení. Při minulém stažení legislativy to tak totiž nebylo,“ komentoval postup komise analytik Lorenzo Allio z Evropského politického centra v Bruselu.
Včerejší návrh je pokračováním kroku předsedy komise José Barrosa a komisaře Verheugena, kteří na konci letošního září stáhli z projednávání 69 legislativních opatření.

Sdílet tento příspěvek