Chirac: Musíme vytvořit silnou Evropu

26.10.2005
Francie podle svého prezidenta nikdy neakceptuje to, aby se Evropa stala pouhou zónou volného obchodu. Měl by být tedy oživen projekt politické a sociální Evropy, založené na principu solidarity.

Vytvoření silné Evropy, která nezapomíná na sociální pokrok, vyzdvihl jako cíl snah Evropské unie francouzský prezident Jacques Chirac v článku, který otiskl český deník Právo a rovněž listy v dalších zemích EU. Vzorem pro Evropu je sociálně tržní hospodářství, uvádí Chirac den před neformálním unijním summitem v Británii.

Francouzi podle něj odmítnutím evropské ústavy vyjádřili svou nespokojenost a své obavy z Evropy. Ta jim proto nemůže dát důvěru v budoucnost. „Odpovíme jim tím, že rozhodně potvrdíme naše směřování k Evropě silné, schopné zhodnotit a znásobit své trumfy, otevřít nové perspektivy mládeži, k Evropě růstu a zaměstnanosti, která nás posílí a ochrání,“ uvedl Chirac.

Francie podle Chiraka nikdy neakceptuje to, aby se Evropa stala pouhou zónou volného obchodu. Měl by být tedy oživen projekt politické a sociální Evropy, založené na principu solidarity. K oživení činnosti Evropy by měly přispět následující setkání – neformální summit v britském Hampton Courtu a prosincové zasedání Evropské rady.

Chirac také vyzdvihl, že s ohledem na mezinárodní konkurenci je třeba jednat rychle, posílit inovace a výzkum, které jsou zárukami budoucí konkurenceschopnosti a zaměstnanosti. Měla by podle něj být také co nejrychleji uzavřena dohoda o budoucí finanční perspektivě unie.

Francouzský prezident rovněž podtrhl, že EU potřebuje všechny členy a musí každého z nich respektovat. Proto je podle něj nutné umožnit státům, které vedle společných politik chtějí společně postupovat také v jiných oblastech, aby tak učinily. Tyto průkopnické skupiny musí mít možnost se vytvořit kolem všech zemí, které k tomu mají vůli a prostředky, a musí být otevřeny všem, kdo jsou připraveni se k nim přidat.

Sdílet tento příspěvek