Blair bilancoval a čelil kritice europoslanců

27.10.2005
Britský premiér předstoupil ve čtvrtek před europoslance, aby zhodnotil činnost britského předsednictví a především nastínil, jaké kroky hodlá učinit ve zbývajících dvou měsících.

Britský premiér Tony Blair se vrátil do Evropského parlamentu po čtyřech měsících od své „vítězné“ řeči, kterou tehdy do značné míry napravil špatný dojem z předchozího neúspěšného summitu Evropské unie.
Včera předstoupil před europoslance, aby zhodnotil činnost britského předsednictví a především nastínil, jaké kroky hodlá učinit ve zbývajících dvou měsících.

„Británie po dobu svého předsednictví velmi úzce spolupracovala s komisí, více než kterákoliv jiná země předtím,“ uvedl Blair. Dokladoval to na tom, že na dnešním neformálním summitu bude základním kamenem jednání návrh komise José Manuela Barrosa. Ten doporučuje, jak se má Evropa vypořádat s globalizací.
Do středu pozornosti se tak dostane například výzkum a vývoj, vzdělání nebo migrace. Prioritou do budoucna má být také integrace energetického trhu.

„Ta funguje na bilaterálních smlouvách členských států. Myslím však, že by bylo velkou konkurenční výhodou unie, kdyby byla schopna propojit své sítě,“ uvedl Blair. Reformu má doznat také sociální politika, která je podle mnohých odborníků brzdou v růstu Evropy.
Blair poslancům vyložil, že podle jeho názoru je třeba unii rozvíjet tam, kde si ji občané přejí. „Vznikl dojem, že je Evropa paralyzovaná. Lidé neříkají, že nechtějí Evropu. Říkají však, že by měla odpovídat na jejich starosti a obavy, tedy na terorismus, globalizaci, zhoršování životního prostředí. Pokud to bude dělat, bude mít smysl,“ řekl Blair.

Ve vzrušené debatě se rozhodně bránil obviněním, že staví konkurenceschopnost proti sociálnímu rozměru. „Budeme-li uvažovat takto, nikam se nepohneme. Sociální rozměr má smysl, pokud posiluje ekonomické vyhlídky lidí. Nejde přece o to sociální model opustit, ale být schopni ho modernizovat a přizpůsobit novým potřebám,“ odpověděl šéfovi klubu socialistů Martinu Schulzovi. Ten žádal, aby summit potvrdil, že „zničení sociálních jistot není považováno za nástroj k dosažení úspěchu“. Blair v této souvislosti rovněž zdůraznil, že spolu s Francií a Španělskem plně podporuje návrh komise na vytvoření jakéhosi „fondu solidarity“. Ten bude uvolňovat prostředky na rekvalifikaci pracovníků, které zasáhla restrukturalizace firmy případně celého odvětví. Komise návrhem reagovala na nedávné rozsáhlé propouštění v Hewlett-Packard.

Předseda liberálního klubu Graham Watson zase premiérovi jízlivě řekl, že pro dobrý výkon v čele EU nestačí občasný skvělý projev, Evropa potřebuje skutečné vůdce a vysoké ideály. Usoudil, že Británie by měla daleko silnější postavení, kdyby se přestala izolovat, přijala euro a vstoupila do schengenského systému.
Ještě ostřejší byl nezařazený poslanec Roger Helmer: „Za dobu svého předsednictví jste nic neukázal.“

Sdílet tento příspěvek