Unijní agentura dnes rozhodne o vakcíně Pfizer/BioNTech

21.12.2020
Euroskop.cz, čtk

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by dnes měla vydat podmínečné povolení pro vakcínu proti nemoci covid-19 od firem Pfizer a BioNTech. Agentura o vakcíně rozhoduje v době, kdy Evropu znepokojuje nová, údajně výrazně nakažlivější mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie. Evropská unie bude dnes jednat o koordinovanější reakci na nový kmen viru poté, co řada evropských zemí v neděli oznámila zákaz letů z Británie.

Experti včetně těch ze Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Očkovací látku od Pfizeru a BioNTech, o níž rozhoduje EMA, schválilo v posledních týdnech pro mimořádné použití několik zemí. Nejdříve se začalo očkovat v Británii, později ve Spojených státech a Kanadě. Dnes se plánuje nechat naočkovat i nově zvolený americký prezident Joe Biden s manželkou Jill, a to za přítomnosti médií.

V zemích Evropské unie očkování začne 27. prosince. Evropská agentura pro léčivé přípravky ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, posudek k ní by měla vydat 6. ledna. V USA by očkování touto vakcínou mělo začít již dnes.

Kvůli pokračujícímu šíření koronaviru některé evropské země dále zpřísní opatření. Itálie ode dneška omezí volný pohyb a až do 6. ledna zakáže lidem cestovat mezi jednotlivými regiony. Slovensko uzavře kvůli šíření koronaviru nejméně na tři týdny většinu prodejen.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek