Evropská komise schválila registraci vakcíny Pfizer/BioNTech

22.12.2020
Euroskop.cz, čtk

Evropská komise včera schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Komise se tak řídila doporučením Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), podle které je vakcína bezpečná a účinná. Očkovat se začne podle von der Leyenové ve všech členských zemích EU najednou, a to 27. prosince a dva nadcházející dny.

„Dnes přidáváme důležitou kapitolu v našem boji proti covidu-19. Přijali jsme rozhodnutí, na základě kterého budou mít evropští občané k dispozici první vakcínu proti covidu-19,“ řekla včera von der Leyenová. Evropská agentura pro léčivé přípravky podle ní očkovací látku „důkladně“ prověřila a dospěla k názoru, že je „bezpečná a účinná“.

Předsedkyně EK zdůraznila, že vakcína bude k dispozici „všem členským zemím EU současně a za stejných podmínek“. Zopakovala, že se v 27 unijních státech začne vakcína podávat během „evropských očkovacích dní“, tedy v neděli 27. prosince a dvou nadcházejících dnech. První dávky vakcíny se začnou podle von der Leyenové distribuovat z továrny Pfizeru v Belgii „během nadcházejících dní“.

Do Česka by se měla podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše vakcína dostat 26. prosince. Očkovat se má začít už následující den.

„První vakcína proti covidu-19 dostupná v Evropě je skutečným produktem evropské inovace,“ zdůraznila von der Leyenová. Firma BioNTech podle ní totiž dostala v poslední dekádě více než devět milionů eur (235,8 milionu Kč)z evropských výzkumných fondů. BioNTech získal letos také půjčku z Evropské investiční banky (EIB).

Evropská komise se podle očekávání při schvalování vakcíny pro unijní trh řídila doporučením, které dnes vydala unijní léková agentura.

„Dosáhli jsme tohoto milníku díky obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí EU,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka EMA Emer Cookeová. Zdůraznila, že díky „důkladnému“ prověření vakcíny může agentura garantovat, že je látka „bezpečná a účinná a splňuje potřebné standardy kvality“.

EMA v prohlášení zdůraznila, že včerejškem její práce nekončí. „Budeme nadále sbírat a analyzovat data k bezpečnosti a účinnosti této vakcíny,“ uvedla.

V procesu podmínečného schválení léčivé látky, který se týká i vakcíny Pfizer/BioNTech, je její výrobce povinen dodávat průběžně další klinická data v následujících dvou letech. Další testy by měly mimo jiné prokázat, jak dlouho vakcína chrání před covidem-19, jak dobře brání závažnému průběhu nemoci, jak dobře chrání pacienty s oslabenou imunitou, děti a těhotné ženy či zda dokáže zabránit i případům nemoci bez příznaků.

Vakcína americké farmaceutické firmy Pfizer a jejího německého partnera, firmy BioNTech se po nouzovém schválení podává už mimo jiné v Británii, Kanadě či USA.

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

Podle šéfky EMA Cookeové nic nenasvědčuje tomu, že by vakcína Pfizer/BioNTech nebyla účinná vůči nové mutaci viru SARS-CoV-2, který se objevil na jihu Anglie.

Vakcína se podává lidem starším 16 let ve dvou dávkách v rozmezí nejméně 21 dnů. Podle EMA byly v klinických testech nejčastější vedlejší účinky „mírné až střední a zlepšily se během několika málo dnů“. Byly mezi nimi například bolest a otok na místě vpichu, únava, bolest hlavy, svalů či kloubů, zimnice či horečka. „I když dostalo vakcínu proti covidu-19 během klinických testů velké množství lidí, mohou se jisté vedlejší účinky objevit, až když ji dostanou miliony lidí,“ upozornila EMA.

EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna. K její podmínečné registraci by se měla agentura vyjádřit 6. ledna.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek