Portugalsko chce vést EU z krize společnými penězi a vakcínami

06.01.2021
Euroskop, ČTK

Převést do praxe schválený víceletý rozpočet Evropské unie spolu s mimořádným koronavirovým fondem bude zásadním cílem pro Portugalsko, které se od ledna na půl roku chopilo předsednictví evropské sedmadvacítky. Jihoevropská země by také chtěla přispět k co nejefektivnějšímu společnému postupu proti covidové nákaze či zajistit, aby pokrizová obnova ekonomik byla sociálně spravedlivá a ekologicky udržitelná. .

Portugalsko na přelomu roku přebralo vůdčí roli mezi členskými zeměmi od Německa, za jehož předsednictví se EU po maratonském červencovém summitu a prosincovém odblokování veta ze strany Polska a Maďarska shodla na bezprecedentním finančním balíku více než 1,8 bilionu eur (přes 48 bilionů korun). Lisabon nyní hodlá dohlédnout na to, aby peníze z třičtvrtěbilionového fondu obnovy spojeného s rozpočtem mohly začít od poloviny roku proudit do unijních zemí.

„Nyní je čas převést dohody do praxe a zahájit spravedlivou, zelenou a digitální obnovu,“ prohlásil Costa s odkazem na priority, na něž mají sloužit peníze z mimořádného fondu podle představ Evropské komise i zemí EU.

Členské státy budou muset předložit unijní exekutivě své plány obnovy, na jejichž základě Brusel většinu peněz z fondu rozdělí. Národní parlamenty však nejprve musí schválit navýšení společných výdajů svázané s novými poplatky a daněmi, z nichž chce komise splácet půjčku, kterou si kvůli fondu vezme.

Návrat k normálnímu provozu ekonomik stojí na úspěšném boji s pandemií, který chce unie vedená Portugalskem opřít zejména o společnou očkovací strategii. Brusel přitom již v prvních dnech po začátku distribuce vakcín musel hájit způsob hromadných nákupů očkovacích látek, který je podle politiků z některých zemí příliš pomalý a jejich schvalování zdlouhavé.

„Nikdy v historii ještě neprobíhala tak velká společná očkovací akce,“ nesouhlasil s kritiky Costa, podle něhož byly vakcíny vyvinuty v rekordním čase, nyní je však hlavním problémem nedostatek výrobních kapacit. EU bude mít podle něj během příštích měsíců k dispozici dostatek vakcín, aby mohla ještě letos naočkovat podstatnou část populace.

Michel prohlásil, že ještě v lednu svolá videokonferenci unijních lídrů, kteří budou diskutovat o dalším společném postupu.

Portugalsko chce podle premiéra v příštím půlroce přispět také ke zprostředkování dohody na solidárním migračním systému, který v září navrhla EK. Členské státy, které jsou v přístupu k tématu dlouhodobě rozdělené, se však zatím neshodly ani na základních principech návrhu počítajícího se zapojením všech zemí do přejímání uprchlíků či zařizování návratů neúspěšných žadatelů o azyl.

„Chceme udělat vše pro to, aby se diskuze pohnula kupředu,“ prohlásil Costa, který označil plán komise za velmi ambiciózní. Ministři vnitra by o něm měli poprvé pod portugalským vedením diskutovat na konci ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek