Evropský parlament vrátil unijní rozpočet pro rok 2006

31.10.2005

Europoslanci odmítli většinu škrtů, jež učinila Rada EU v návrhu rozpočtu unie na příští rok.

Poslanci v prvním čtení naopak navrhli zvýšit rozpočet o čtyři miliardy eur z 1,01 procenta hrubého národního důchodu EU schválených radou na 1,04 procenta HND.

Schvalování rozpočtu EU na příští rok má zvláštní význam proto, že právě on by sloužil jako podklad pro hospodaření unie v roce 2007 a dalších letech, pokud by se pětadvacítka nedohodla na sedmileté finanční perspektivě a musela schvalovat financování pro každý rok. Mnozí poslanci ve středeční debatě proto žádali, aby se bojovalo o každé euro. Podezírali vlády bohatých zemí, že se v dalším schvalovacím kole pokusí stlačit rozpočet pod jedno procento HND.

„Pro financování EU potřebujeme předvídatelnost, tedy víceletý rozpočtový rámec. Zatím jsme slyšeli jen krásné projevy a sliby ze strany Británie, jejíž předsednictví se přitom chýlí ke konci. Rada EU nemá návrh finanční perspektivy, ani konečnou představu o rozpočtu na 2006,“ posteskl si na tiskové konferenci předseda rozpočtového výboru EP Janusz Lewandowski.

EP chce, aby unie napřesrok hospodařila s 115,4 miliardy eur, zatímco rada navrhla 111,4 miliardy. Jako obvykle má necelá polovina směřovat do zemědělství, více než třetina na dotace chudším zemím a regionům, zbytek na další politiky a na chod institucí EU. V rámci těchto mantinelů jsou ovšem možné miliardové pohyby – a o ty právě šlo i v parlamentní rozpravě.

„Snížili jsme poněkud výdaje na zemědělství a zvýšili na politiku soudržnosti. To je pro nás výhodné,“ řekl ČTK člen rozpočtového výboru Hynek Fajmon (ODS). Předpověděl, že poslanci nebudou mít v dalších jednáních chuť ustupovat vládám. „Náš návrh je velmi rozumný, rozdíl čtyř miliard nepovažuji za významný. Šance na dohodu tady tedy je,“ doplnil.

Poslanci navrhli, aby do fondů určených na financování projektů v chudších zemích a regionech, tedy i v ČR, přiteklo navíc 3,7 miliardy eur. Vyslovili se pro mírné navýšení prostředků na rozvoj venkova. Neprošly ovšem požadavky zastavit dotace pěstitelům tabáku, vývozcům živého skotu či hovězího masa.

V duchu doby doporučil EP přidat 200 milionů eur na výzkum, vývoj, malé podniky a transevropské sítě. O 35 milionů chce vylepšit financování programu Sokrates (výměny studentů). Má za to, že by bylo dobře pamatovat nějakým obnosem i na informování občanů o Evropské unii a její budoucnosti; navrhují takovou částku nechat zatím v rezervě, dokud Evropská komise nepřijde s jasnou strategií.

Trochu peněz navíc – 420 milionů eur – by měla podle EP dostat také zahraniční politika EU, včetně 200 milionů pro Irák a 180 milionů pro oběti tsunami.

Ač EP sám hodlá snížit náklady na vlastní chod (o 20 procent na 1,32 miliardy eur), považuje za nepřijatelný prudký pokles administrativních výdajů navržený radou. To podle něj povede k faktickému zastavení náboru úředníků z nových členských států.

Návrh rozpočtu se nyní vrátí do Rady EU. Až se členské státy poradí, pošlou svůj návrh do EP ke druhému čtení; hlasovat se bude v prosinci a vzápětí lze předpokládat smírčí řízení. Schvalování tzv. nepovinné části rozpočtu, tedy částek, jejichž vyplácení neplyne ze smluv, je jednou ze stěžejních pravomocí EP.

Sdílet tento příspěvek