Ústupek EU v otázce zemědělské politiky se nesetkal s nadšením

31.10.2005

Evropská komise nabídla, že sníží cla na dovoz zemědělských produktů v průměru o 46,5 procenta, což by bylo největší snížení těchto cel v historii.

Návrh Evropské komise na výrazné snížení dovozních cel u zemědělských produktů, který v pátek představil komisař pro obchod Peter Mandelson, označil šéf nejpočetnějšího svazu francouzských zemědělců FNSEA Jean -Michel Lemetayer za provokaci.

V neděli Lemetayer vyzval francouzskou vládu, aby využila svého práva veta a návrh zablokovala. Lemetayer pohrozil, že se patnáct milionů zemědělců v Unii zmobilizuje a půjde protestovat do Bruselu nebo Štrasburku.
Evropská komise nabídla, že sníží cla na dovoz zemědělských produktů v průměru o 46,5 procenta, což by bylo největší snížení těchto cel v historii. Zároveň je ochotna o 70 procent omezit pobídky pro vývoz. Návrhem chce rozhýbat jednání o globální dohodě o světovém obchodu, která se ocitla na mrtvém bodě. Od ústupku v zemědělství si slibuje liberalizaci obchodu v průmyslu a službách, ze které by těžily evropské podniky. Ústupek zveřejnil evropský komisař Peter Mandelson.

EU uvedla, že je ochotná cla snížit o 35 až 60 procent, přičemž největší škrty plánuje u nejvyšších tarifů. Podobné kroky ale očekává i od dalších členů Světové obchodní organizace (WTO). Pokud by návrh prošel, otevřely by se vyspělé trhy včetně EU produktům z chudších zemí. Pro úspěch bude klíčový i postoj Francie, která se výrazné liberalizaci brání.

Francie nahlas protestovala proti Mandelsonovu postupu a obvinila ho, že vůči obchodním partnerům EU dělá velké ústupky a překračuje limity, které na jednáních dostal za členy Pětadvacítky. Francouzský prezident Jacques Chirac ještě ve čtvrtek řekl, že Paříž může vetovat dohodu, jestliže Brusel půjde ještě dále. Mandelson přiznal, že vyhlídky na úspěch hongkongských rozhovorů jsou stále velmi slabé. Podle něj bylo nevyhnutelné něco udělat, aby se začalo jednat a rozhovory se tímto odblokovaly.

Také Spojené státy nabídka EU zklamala. Snížení cel je podle nich mnohem nižší, než většina zemí požadovala. „Po naší počáteční analýze jsme zklamáni novým návrhem EU. Do jisté míry je to krok správným směrem a my uznáváme úsilí EK, musí ale být učiněno mnohem víc,“ prohlásila Christin Bakerová, mluvčí obchodního zmocněnce USA Roba Portmana. Dodala, že nabídka není dostatečná, aby podnítila rozvojové země k většímu otevření jejich trhů s průmyslovým zbožím a službami.

Sdílet tento příspěvek