Členka Komise: AstraZeneca musí vysvětlit omezení dodávek

26.01.2021
Euroskop, čtk

Evropskou komisi neuspokojilo vysvětlení firmy AstraZeneca, proč v prvním období dodá zemím Evropské unie méně vakcíny, než se obě strany dohodly. Po jednání s vedením firmy to uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová, podle níž chce unijní exekutiva vědět, kde jsou dávky vakcíny slíbené členským zemím. Brusel bude chtít od výrobců očkovacích látek sídlících v EU vědět, kolik vakcíny se chystají vyvézt mimo Unii, dodala komisařka.

Britsko-švédský výrobce takzvané oxfordské vakcíny sdělil v pátek Komisi, že v první fázi dodá menší množství preparátu než předpokládá dohoda. Firma to vysvětlila údajnými novými úpravami přípravku v souvislosti s koronavirovými mutacemi.

Některé členské státy vzápětí vyzvaly Komisi, aby problém s omezenými dodávkami řešila. Kyriakidesová o víkendu napsala firmě kritický dopis a v pondělí s jejím vedením probírala okolnosti omezených dodávek, které budou podle zdroje agentury Reuters do konce března nižší o 60 procent proti původní dohodě. Do konce třetího měsíce roku by tak unijní země měly dostat celkem kolem 30 milionů dávek.

Unii omezení dodávek znepokojuje, vývoj vakcíny financovala

„Evropská unie předfinancovala vývoj vakcíny a její výrobu a teď chce vidět výsledky… A chceme, aby byla smlouva plně dodržena,“ uvedla včera Kyriakidesová s tím, že ji vysvětlení firmy neuspokojilo.

O podobném omezení dodávek vakcíny AstraZeneca mluvili v posledních dnech i politici mimoevropských zemí jako Austrálie či Thajsko.

Léková agentura schválí vakcínu od AstraZeneca možná již v pátek

Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) by mohla již tento pátek oxfordskou vakcínu podmínečně schválit pro využití v EU. AstraZeneca by se tím po firmách Pfizer/BioNTech a Moderna stala třetím výrobcem, jehož látku budou země k očkování proti covidu-19 používat. Komise pro unijní země zajistila celkem 300 milionů dávek této vakcíny.

Problémy se v průběhu ledna objevily i v případě dodávek firmy Pfizer, která na několik týdnů snížila množství směřující do unijních států s odvoláním na rozšiřování výrobní kapacity. Podle Kyriakidesové bude Komise požadovat, aby firmy vyrábějící vakcíny v EU napříště oznamovaly své plány jejich exportu do mimounijních států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek