28. leden: Den ochrany osobních údajů

28.01.2021
Rada EU, Evropská rada, Euroskop

Na 28. leden připadá jako každý rok Den ochrany osobních údajů. Ustavila jej Rada Evropy v roce 2006 a připomíná datum přijetí Úmluvy o ochraně osob se zřetelem na zpracování osobních dat v roce 1981. Přečtěte si, jak je ochrana osobních údajů ošetřena v Evropské unii.

V posledních dvou desetiletích přinesl rychlý technologický vývoj pro oblast ochrany osobních údajů nové výzvy. Objem údajů, které jsou sdíleny a shromažďovány, v některých případech i v celosvětovém měřítku, dramaticky vzrostl a lidé osobní informace zveřejňují ve stále větší míře.

Listina základních práv EU stanoví, že každý v EU má právo na:

  • ochranu osobních údajů, které se ho týkají,
  • přístup k údajům, které o něm byly shromážděny, a právo na jejich opravu.

Nová pravidla od roku 2018

Od května 2018, kdy vstoupilo v platnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), existuje jednotný soubor pravidel pro ochranu údajů platný pro všechny společnosti působící v EU bez ohledu na to, kde jsou usazeny.

Díky přísnějším pravidlům zavedeným nařízením GDPR:

  • lidé mají větší kontrolu nad svými osobními údaji,
  • podniky mají prospěch z rovných podmínek.

Balíček opatření pro reformu ochrany údajů, který EU přijala v roce 2016, obsahuje také směrnici o ochraně osobních údajů zpracovávaných pro účely vymáhání trestního práva.

Tímto legislativním balíčkem byla zaktualizována a zmodernizována pravidla stanovená ve směrnici o ochraně údajů z roku 1995 a v rámcovém rozhodnutí o ochraně údajů v rámci justiční spolupráce v trestních věcech a policejní spolupráce z roku 2008.

Jednotná a aktuální právní úprava ochrany údajů je zásadní pro zajištění základního práva fyzických osob na ochranu osobních údajů, pro rozvoj digitální ekonomiky a posílení boje proti trestné činnosti a terorismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek