Gašparovič podporuje reformu Evropského parlamentu

02.11.2005
Slovenský prezident Ivan Gašparovič se připojil k finskému ministru zahraničí v rámci jejich iniciativy o výrazné reformě Evropského parlamentu.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se připojil k finskému ministru zahraničí v rámci jejich iniciativy o výrazné reformě Evropského parlamentu. Současnou formu Evropského parlamentu považuje slovenský prezident za „mamutí“.

„Vidím velký problém ve vztahu mezi Evropským parlamentem a národními komorami“, uvedl Gašparovič pro list Die Welt s tím, že apeluje na to, aby se evropští poslanci účastnili zasedání národních sněmů a tím přiblížili Brusel seznámení s potřebami běžných Evropanů. Podle Gašparoviče by se tak plenární zasedání parlamentu měla konat čtyřikrát v roce pouze ve Štrasburku. Tím by bylo podle něj ušetřeny miliony, které by poté mohly být využity smysluplněji.

Nová Gašparovičova idea se podobá názoru finského ministra zahraničí Erkkiho Tuomioja, který se vyslovil pro složení parlamentu z řad členů národních sněmů, čímž by podle něj tato evropská instituce byla více reprezentativní a odpovědná.

Slovenský prezident se v rozhovoru dotkl také tématu budoucnosti evropské ústavy. Podle něj Evropa potřebuje nový návrh dokumentu a nové principy pro „společnou práci“. Nikdo podle něj nechce vytvořit evropský superstát a není tedy potřeba „supernávrhu“ ústavy. Ústavu ale považuje pro budoucnost Evropy za podstatnou.

Na otázku, jaký názor má na iniciativu Německa a Rakouska, kteří chtějí nechat nejdelší možnou dobu uzavřeny své pracovní trhy pro pracovníky z nových členských zemí, Gašparovič odpověděl, že si tyto státy škodí sami sobě. Poukazuje přitom na Velkou Británii, Irsko a Švédsko, kde po otevření trhů žádná „katastrofa“ v podobě masivní přílivu levné pracovní síly, které se obávají rakouští a němečtí představitelé, nenastala.

V otázce tureckého vstupu do EU zastává slovenský prezident jasné stanovisko. Unie by podle něj měla stanovit jasný termín, do kdy by země měla splnit podmínky stanovené EU a poté rozhodnout, zda Turecku bude nabídnuté plné členství či nikoliv.

Sdílet tento příspěvek