EMA začala s hodnocením vakcíny od společnosti CureVac

15.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že začala s průběžným hodnocením vakcíny proti covidu-19 s názvem CVnCoV od německé společnosti CureVac. Chce tak urychlit potencionální schválení vakcíny a její distribuci, napsala agentura Reuters. EMA prověřuje očkovací látky a vydává doporučení Evropské komisi pro schválení v EU.

EMA bude zkoumat údaje z pokračujících studií s vakcínami německé biofarmaceutické firmy, dokud nebude k dispozici dostatek klinických údajů, které by umožnily schválení látky, uvedl regulátor. CureVac začal s testováním v Evropě a v jižní Americe v prosinci, první výsledky studie očekává v březnu nebo dubnu.

Rozhodnutí začít s „průběžných hodnocením se opírá o předběžné výsledky laboratorních testů a prvotních klinických studií na dospělých,“ uvedla EMA.

Průběžné hodnocení je regulační nástroj, který EMA používá k urychlení hodnocení slibného léčivého přípravku v době nouzového stavu při ohrožení veřejného zdraví. Stejnou metodu EMA použila při schvalování všech předchozích vakcín proti nemoci covid-19.

CureVac také spolupracuje s britským farmaceutickým koncernem Glaxosmithkline (GSK) na vývoji vakcíny, která by zajistila ochranu před všemi mutacemi koronaviru pomocí jediné dávky očkování, připomíná Reuters.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek