Evropská komise opět kritizovala Německo za zavření hranic

16.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská komise včera opět kritizovala Německo za zavedení kontrol na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Mluvčí komise podle agentury DPA řekl, že by se členské státy Evropské unie měly řídit jednotnými doporučeními, jak postupovat v boji s koronavirem. Jinak podle něj hrozí fragmentace a narušení volného pohybu.

„Očekáváme od všech členských zemí, že se budou dohodnutých principů držet,“ řekl mluvčí komise Ursuly von der Leyenové. EU je podle něj silná jen tehdy, když se postupuje ve shodě a nezavádí jednostranná opatření.

Evropská komise podle mluvčího souhlasí s tím, že je třeba, aby cestující ze zvláště rizikových států vyjížděli do zahraničí jen v nutných případech. Zavírání hranic či paušálním zákazům vstupu je ale podle něj třeba se vyhnout.

Německo se brání

Německo v neděli obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a Tyrolskem, které označilo za oblasti s vysokým výskytem mutací koronaviru. Hranice nyní můžou překračovat prakticky jen Němci, cizinci žijící trvale v Německu, nákladní dopravci či někteří pendleři.

Už dříve kritizovala v rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine nové německé opatření na hranicích i evropská komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Proti kritice ze strany EU se v rozhovoru s listem Bild v sobotu ohradil německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Na hranicích s Českem a Rakouskem bojujeme proti zmutovanému viru. Evropská komise by nás měla podporovat a ne nám lacinými radami házet klacky pod nohy,“ řekl.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek