EMA schválila přípravek od Regeneronu k léčbě covidu-19

26.02.2021
Euroskop, čtk

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes doporučila použití kombinace protilátek a léků vyvinutých americkou společností Regeneron Pharmaceuticals k léčbě pacientů s covidem-19, kteří nepotřebují podporu dýchání a hrozí u nich riziko těžkého průběhu onemocnění. Na základě prohlášení EMA rozhodnou o použití látek casirivimab a imdevimab jednotlivé členské státy Evropské unie, včetně Česka.

Rozhodnutí EMA se zakládá na studii údajů o pacientech, kteří prodělali covid-19 a nepotřebovali podporu dýchání. Předběžné výsledky naznačují, že kombinace léků od Regeneronu virovou zátěž, tedy množství viru v zadní části nosu a v krku, snížila více než placebo a vedla k menšímu počtu konzultací s lékařem souvisejících s covidem-19.

Přípravek známý také jako REGN-COV2 se podává infuzí do žíly. Většina hlášených nežádoucích účinků byla málo nebo středně závažná. Vědci zaznamenali alergické reakce související s infuzí, píše se ve zprávě EMA.

Do ČR první dávky dorazí v březnu

Souběžně s touto studií probíhá od 1. února takzvaný průběžný přezkum, jehož výsledky budou základem pro rozhodnutí o povolení prodeje přípravku v EU.

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) již také doporučil lék Casirivimab/Imdevimab od firmy Regeneron. Lék znemožňuje viru vstup do buněk, čímž napodobuje činnost imunitního systému a zmenšuje rozsah poškození plic. Do Česka by první dávky léku od Regeneronu měly dorazit příští měsíc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek