Parlament oslavil Mezinárodní den žen s Jacindou Ardernovou a Kamalou Harrisovou

08.03.2021
Evropský parlament

Evropský parlament si krátce před zahájením březnového plenárního zasedání připomenul Mezinárodní den žen. Zaměřil se přitom na posílení postavení žen ve společnosti a jejich úlohu v boji proti pandemii koronaviru. Novozélandská premiérka, viceprezidentka USA, předsedkyně Evropské komise a předseda EP v pondělí ocenili ženy bojující v první linii proti pandemii covid-19.

Předsedkyně vlády Nového Zélandu Jacinda Ardernová ve svém předem nahraném poselství zdůraznila, že současná pandemie prohloubila strukturální nerovnosti mezi ženami a muži. „Pouze prostřednictvím plného a smysluplného zapojení žen do rozhodování na všech úrovních můžeme zajistit, aby naše reakce na pandemii zohledňovala potřeby každého jednotlivce,“ vyzdvihla.

Ve svém předem nahraném videu se místopředsedkyně Spojených států amerických Kamala Harrisová zaměřila na četné problémy, s nimiž se ženy během současné krize potýkají. „Musíme zajistit bezpečnost žen doma a v každé komunitě. V práci se k nim musíme chovat důstojně a vytvořit struktury, které zajistí, že se budou moci starat o rodiny a zároveň vyniknout na pracovišti. V neposlední řadě musíme zajistit rovnost žen v rozhodovacím procesu, což má zásadní význam pro svobodnou a spravedlivou demokracii. Nejedná se pouze o akt dobré vůle, je to známka síly. Vybudujeme-li svět, který pamatuje i na ženy, naše země budou bezpečnější, silnější a více prosperující.“

Kamala Harrisová se rovněž vyjádřila k budoucnosti vztahů mezi EU a USA: „Prezident Biden a já se těšíme na spolupráci s poslanci tohoto parlamentu na posílení transatlantické aliance.“ V souvislosti s mnoha současnými světovými krizemi viceprezidentka USA dodala: „Naše spolupráce má zásadní význam pro prosazování těch zásad, které posilují demokracii: odpovědnost a transparentnost, právní stát a lidská práva. Nepřehlížejme proto příležitosti, které jsou přímo před námi.“

Oslavu zakončila projevem předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která uvedla: „Příliš mnoho ženám v Evropě chybí základní příležitost pracovat a vydělávat. Dnes je míra zaměstnanosti žen 67 %, zatímco u mužů je to 78 %.“ „Komise žádá všechny členské státy, aby se ve svých plánech na podporu oživení po [pandemii] covid-19 zaměřily na ženy. Ke skutečnému oživení dojde pouze tehdy, budou-li tyto plány určeny všem,“ uvedla předsedkyně EK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek