EP chce zaměstnanecké kvóty pro lidi s postižením

11.03.2021
Euroskop, čtk

Evropský parlament vyzval k zavedení zaměstnaneckých kvót ve firmách pro lidi se zdravotním postižením. Účinné a přiměřené postihy při jejich porušování by mohly podpořit inkluzivní pracovní prostředí, uvádí se v parlamentní zprávě schválené ve středu. Kvóty by měly platit především ve velkých podnicích. Instituce Evropské unie by podle představ europoslanců měly jít v tomto ohledu příkladem, informovala agentura DPA.

Europoslanci se ve svých návrzích vyslovili především pro zapojení lidí se zdravotním postižením na volném pracovním trhu. Takzvané chráněné dílny by podle nich měly být možností využitelnou pouze pro omezené časové období. Po něm by měli tito zaměstnanci získat stejná práva, která mají ostatní pracovníci.

EU by podle poslanců měla schválit a ujednotit definici zdravotního postižení tak, aby byla invalidita vzájemně uznatelná ve všech členských zemích. Průkaz zdravotního postižení dosud platí v osmi členských státech, do konce roku 2023 by se měl rozšířit do všech zbylých zemí unie.

Čeští zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci jsou povinni zaměstnávat alespoň čtyři procenta osob se zdravotním postižením. Této povinnosti se ale mohou vyhnout různou formou kompenzací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek