Šéfka EK pohrozila omezením vývozu vakcín mimo EU

18.03.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie přehodnotí, zda vyvážet vakcíny proti covidu-19 do zemí, které samy očkovací látky nevyvážejí či již naočkovaly výrazně více obyvatel. Prohlásila to včera předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v narážce na unijní export vakcín do Británie či Spojených států. EU podle ní stojí na prahu třetí vlny nákazy. Unie se přitom potýká s nedostatkem očkovacích látek a usiluje o to, aby měla přístup i k vakcínám vyrobeným mimo své území.

„Pokud se situace nezmění, budeme muset přehodnotit, jak vyvážet do zemí vyrábějících vakcíny, a to v závislosti na jejich otevřenosti,“ prohlásila včera šéfka unijní exekutivy. Důležitým kritériem podle ní bude i to, jak velkou část populace již konkrétní země naočkovala. Británie či USA, z nichž do zemí evropského bloku vakcíny neputují, jsou v tom výrazně napřed.

Případné omezení může dále zkomplikovat již tak složité vztahy, které evropský blok necelé tři měsíce po definitivním odchodu Británie se svou bývalou členskou zemí zejména kvůli omezení vzájemného obchodu a sporům o vakcíny má.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab včera prohlásil, že oznámení je v rozporu s dosavadním ujišťováním unie o zachování volného vývozu očkovacích látek. „Myslím, že to bude chtít nějaké vysvětlení, protože svět se dívá. Očekáváme, že ujištění (od komise) a právně závazné smlouvy o dodávkách budou dodrženy. Upřímně, jsem překvapen, že se o tom vůbec bavíme,“ řekl Raab agentuře Reuters. Také mluvčí premiéra Borise Johnsona uvedl, že ministerský předseda předpokládá dodržení smluvních závazků.

EU se dosud snažila neomezovat export vakcín vyrobených farmaceutickými firmami v unijních zemích. Koncem ledna sice zavedla pro společnosti povinnou registraci vývozu, zakázala jej však zatím jen v jednom ze zhruba tří stovek případů.

Zatímco komise až dosud chtěla k omezení sahat v zájmu ochrany volného trhu pouze výjimečně, některé země jako Francie či Itálie prosazují ráznější přístup.

„Chceme v exportu vidět reciprocitu a vyváženost. A jsme připraveni využít jakéhokoli nástroje, abychom toho dosáhli,“ řekla von der Leyenová.

Většina unijních států si stěžuje na pomalý postup očkování, za nímž je zejména nedostatečná výrobní kapacita firem. Hlavní potíže má EU se společností AstraZeneca, která v prvním čtvrtletí dodá necelou třetinu z více než 90 milionů původně přislíbených dávek.

„Stále čekáme na dávky, které by přišly ze Spojeného království,“ vzkázala do Lodnýna von der Leyenová, podle níž již naopak ze závodů v EU zamířilo do Británie na deset milionů dávek. Británie minulý týden na unijní kritiku reagovala prohlášením, že svůj export nijak neomezuje. Smlouvy s výrobci jí však zajišťují, že země spotřebuje doma vyrobené vakcíny pro své obyvatele a na vývoz se nedostane.

Unie má podle médií zájem také o část z desítek milionů již vyrobených vakcín od stejné společnosti, které jsou ve skladech v USA. Američané je však zatím nemohou používat, neboť tamní úřady látku schválí zřejmě nejdříve za několik týdnů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek