Leadeři EU jednali o exportu a distribuci vakcín

26.03.2021
Euroskop.cz, Evropská rada

Evropská rada se včera sešla na dálku, aby jednala o mimo jiné o pandemii covid-19. Leadeři členských států Evropské unie se shodli na urychlení výroby a distribuci vakcín a na přísnější kontrole jejich vývozu. Jednotní naopak nebyli v záležitosti kompenzace nerovného rozdělování dávek. Součástí konference byla také půlhodinová diskuse s prezidentem Spojených států Joe Bidenem, který se zasedání účastnil také na dálku.

Hlavy členských států Evropské unie včera jednaly na neformální videokonferenci o onemocnění covid-19, jednotném trhu, průmyslové politice, digitálních aspektech a ekonomice, východním Středomoří a Rusku. Nejdéle Evropská rada diskutovala o boji proti pandemii.

O kompenzaci budou jednat velvyslanci v duchu solidarity

Prezidenti a premiéři se shodli na tom, že je v současnosti zásadní urychlit výrobu, dodávky a zavádění očkovacích látek. Evropská unie tak bude využívat systém kontrol vývozu, který umožní zakázat export vakcín od firem, jež nedodávají EU slíbené množství dávek.

Projednávala se také kompenzace za nerovnoměrné přerozdělování vakcín. Premiér Andrej Babiš se spolu s chorvatským a slovinským premiérem přidal k iniciativě rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který požadoval přehodnocení současný distribuční klíč a jako dorovnání nerovnoměrné distribuce vakcín získat větší podíl z urychlené dodávky deseti milionů dávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech.

„V červenci budeme mít v Evropské unii dodávku 500 milionů vakcín, což je dost pro 70 % dospělé populace, ale pokud by systém pokračoval tak, jak je nyní, některé státy budou mít k dispozici dávky pro 90 % obyvatel a jiné jenom pro 40 %, a to je nepřijatelné,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci premiér Babiš.

Předseda Evropské rady Charles Michel musel včera tuto diskusi přerušit, aby mohl přejít k tématu zahraniční politiky a digitálního trhu. Ve společném prohlášení leadeři nicméně podpořili systém rozdělování vakcín podle počtu obyvatel a pověřili velvyslance členských zemí, aby řešili otázku přerozdělování zrychlených dodávek v duchu solidarity.

Debaty o zahraničních vztazích EU

Na jednání Evropské rady představitelé států jednali také o zahraničních vztazích. Členské státy společně připomněly svůj zájem na prospěšném vztahu s Tureckem a uvítaly skutečnost, že došlo v nedávné době ke zmírnění napětí ve východním Středomoří díky obnovení rozhovorů mezi Řeckem a Tureckem a nadcházejícímu jednání o kyperské otázce pod záštitou Organizace spojených národů.

Zasedání se na dálku zúčastnil také prezident Spojených států Joe Biden. Leadeři evropských zemí s ním jednali spolupráci v boji proti covidu-19, kooperaci při řešení problematiky klimatických změn a spolupráci při rozvoji digitalizace a nových technologií. Po konferenci Charles Michel prohlásil, že Evropská unie má zájem se Spojenými státy spolupracovat také na posilování globální bezpečnosti a demokracie.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek