EU objednala dalších 100 milionů dávek vakcíny Pfizer/BioNTech

20.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie využila možnosti ve smlouvě se společnostmi Pfizer a BioNTech a objednala si dalších 100 milionů dávek jejich vakcíny proti covidu-19. Firmy to uvedly ve společném prohlášení. Členské státy EU tak letos obdrží celkem 600 milionů dávek této očkovací látky.

Evropská komise uzavřela v únoru smlouvu s oběma firmami, která jí umožňovala požádat o dalších 100 milionů dávek, pokud se látka prokáže jako bezpečná a účinná.

„Dosud jsme splnili všechny dodávky, ke kterým jsme se zavázali Evropské komisi, a plánujeme doručit do EU 250 milionů dávek v druhém čtvrtletí, což je čtyřikrát více, než je dohodnuté množství pro první čtvrtletí,“ napsaly firmy.

„V letošním roce tak plánujeme doručit do EU 600 milionů dávek, což pokrývá dvě třetiny populace EU. Dohromady se jedná o největší dohodu o dodávkách (naší vakcíny) Comirnaty, kterou jsme dosud uzavřeli na celém světě,“ uvedl v prohlášení obchodní ředitel BioNTech Sean Marett.

Nové dávky by podle agentury AP mohly pomoci zrychlit evropskou očkovací kampaň, která podle řad kritiků postupuje příliš pomalu.

V bloku s necelými 450 miliony obyvatel bylo zatím podáno asi 105 milionů injekcí různých preparátů. U většiny používaných vakcín, včetně té od firem Pfizer/BioNTech, je přitom potřeba k plné imunizaci podat dvě dávky v rozmezí několika týdnů.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek