EU se shodla na normě stanovující přísnější omezení emisí k roku 2030

21.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Zástupci členských států Evropské unie a Evropského parlamentu se dnes nad ránem shodli na parametrech takzvaného klimatického zákona. Klíčová norma ekologické strategie EU určuje parametry dosažení nového závazku, podle něhož unie omezí do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Europoslanci usilovali o ještě přísnější závazek, výsledná dohoda však odpovídá návrhu, na němž se po mnohahodinovém vyjednávání v prosinci shodli lídři členských zemí.

Norma stanovuje cestu k dosažení klimatické neutrality k roku 2050, kdy by EU jako celek neměla produkovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou nových stromů.

„Pro EU je to zásadní chvíle. Dosáhli jsme ambiciózní dohody, která vpisuje náš cíl klimatické neutrality do závazné normy, aby vedla naši politiku v příštích 30 letech,“ ocenil dnes shodu vyjednavačů místopředseda komise Frans Timmermans.

Dohodu musí schválit plénum europarlamentu i ministři členských států, aby mohla norma vstoupit v platnost.

Vyjednávači dospěli ke kompromisu den před virtuálním klimatickým summitem, který pořádá americký prezident Joe Biden. Ten obnovil ekologické závazky USA po čtyřech letech vlády Donalda Trumpa, který závažnost klimatických změn popíral. EU se nyní snaží ve spolupráci s USA přesvědčit k ambicióznějšímu omezování emisí další velké znečišťovatele jako je Čína či Indie.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek