Evropská komise chce zvýšit transparentnost v EU

10.11.2005
Možným řešením je podle ní vyšší otevřenost v rozhodování, lobbování nebo informacích o příjemcích dotací ze společné evropské pokladny.

Evropská komise chce napravit otřesenou důvěru v Evropské unii. Možným řešením je podle ní vyšší otevřenost v rozhodování, lobbování nebo informacích o příjemcích dotací ze společné evropské pokladny.

„Jde o dostupnost údajů a informací občanům, aby si sami udělali úsudek,“ řekl místopředseda komise Siim Kallas o nové iniciativě EK, která se má týkat i Evropského parlamentu či Rady EU, zastupující státy „pětadvacítky“. „Pověst jednotlivých institucí je spjata. Pokud se v jedné stane nepříjemnost, očerní to i ostatní,“ vysvětlil Kallas.

Iniciativa EK se zaměřuje na zveřejňování příjemců unijních dotací, výsledky vyšetřování defraudací, otevřenosti při lobbování a posílení etických pravidel pro chování úředníků EU.
Ale rozhodnutí o zveřejnění údajů, kdo a kolik dostává ze společné pokladny, nadále zůstává na členských státech. Kupříkladu příjemce zemědělských dotací už zveřejňují Estonsko, Dánsko, Švédsko, Slovinsko, Británie, Nizozemsko či Belgie.

Kallas by si přál, aby EU dospěla k internetovému vyhledávači, díky kterému by každý Evropan mohl snadno a rychle zjistit, kdo a kolik získává z pokladny EU. Připustil však, že jednotlivé státy sotva lze k takové otevřenosti přimět „shora“. „Diskuse určitě bude pokračovat, jakož i tlak veřejného mínění,“ uvedl.

Kallasovi jde i o zavedení pravidel hry pro asi 30.000 lobbistů v srdci EU, kteří se snaží ovlivnit podobu směrnic a dalších rozhodnutí. Zatím by je měli respektovat jen na základě dobrovolného závazku, a nikoli registrace jako v USA.

Meze otevřenosti naznačuje skutečnost, že EK sice oznámila své expertní skupiny, ale jednotlivé experty nejmenovala. A ke zveřejnění korespondence lobbistů s EK nejprve potřebuje jejich souhlas.

Sdílet tento příspěvek