Europoslanci schválili studentský program Erasmus, dostane dvojnásobek peněz

20.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie bude mít v začínajícím sedmiletém období téměř dvojnásobný objem peněz na vzdělávácí program Erasmus+, než měla k dispozici dosud. Evropský parlament na plenární schůzi schválil rozpočet přes 28 miliard eur (více než 710 miliard korun), které budou sloužit například k financování zejména vysokoškolských výměn, ale i programů vzdělávání dospělých. Parlament odsouhlasil také rozpočty dalších programů na podporu kultury a dobrovolnické činnosti, na něž se rovněž dostane více peněz než dosud.

Europoslanci zdůraznili, že studenti patří k lidem, na jejichž životech se nejvíce podepsala omezení spojená s koronavirovou pandemií a posílení programu by mohlo její dopad částečně vyrovnat. „Mladí lidé a umělci a zaměstnanci v kreativních odvětvích byli jedni z nejvíce zasažených pandemií. EU jim navýšenými rozpočty může pomoci ven z krize,“ prohlásila lidovecká koordinátorka ve výboru pro vzdělávání Michaela Šojdrová. V období 2014 až 2020 činil rozpočet Erasmu+ necelých 15 miliard eur.

Europoslancům se podařilo o zvýšení rozpočtu přesvědčit členské státy, které ve vyjednávání usilovaly o částku nižší o několik miliard než je výsledná suma. Kromě vyššího rozpočtu bude mít program nově i širší záběr. Větší šanci na podporu budou mít lidé postižení, žijící v chudobě či přistěhovalci. Dostane se také na vzdělávání dospělých.

„Lidé se z pobytů vracejí lépe jazykově vybaveni, sebevědomější, se znalostí jiné kultury, zkrátka získávají určitý nadhled. Česko může z programu neskutečně benefitovat,“ uvedl pirátský místopředseda EP Marcel Kolaja, podle něhož díky programu mohou mladí lidé v době ovlivněné krizí získat konkurenční výhodu na trhu práce.

Součástí programu bude nově i projekt DiscoverEU, který dává čerstvě plnoletým možnost prozkoumat v roce 2022 vlakem celou Evropu. EUzaplatí tyto cesty celkem 60.000 mladých lidí. Europoslanci podpořili také vznik nového programu nazvaného Evropský sbor solidarity, který poskytne miliardu eur na podporu činnosti dobrovolníků.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek