Frontex neplní úkoly efektivně, jeho posílení je pochybné, tvrdí audit EU

08.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Pohraniční agentura Evropské unie Frontex nezvládá efektivně plnit své úkoly při ochraně vnějších hranic společenství. Vzhledem k současným nedostatkům není navíc připravena výrazně rozšířit své působení v rámci posíleného mandátu schváleného EU předloni. Uvedl to včera Evropský účetní dvůr (EÚD) v auditní zprávě hodnotící práci agentury při boji proti nelegální migraci a proti přeshraničním zločinům.

Agentura založená v roce 2004 má ve spolupráci s bezpečnostními orgány členských zemí dohlížet na ostrahu vnější hranice. V souvislosti s nárůstem migrace v minulém desetiletí unie rozšířila EU v roce 2016 její pravomoci, s čímž se však podle auditorů Frontex dosud efektivně nevyrovnal. Jeho úkolem je například pomáhat členským zemím v boji proti převaděčství či pašování lidí.

„V současné době však Frontex neplní tuto svou úlohu účinně. To je obzvláště znepokojující v době, kdy byla agentura pověřena ještě dalšími povinnostmi,“ uvedl člen EÚD odpovědný za auditní zprávu Leo Brincat.

Narážel tím na nové posílení působnosti agentury, na němž se unie dohodla v roce 2019. V jeho rámci by do roku 2027 měl narůst počet pracovníků Frontexu až na 10.000, což je více než desetinásobek předloňského množství. Roční rozpočet agentury má od loňska vzrůst na dvojnásobek a činit na 900 milionů eur (téměř 23 miliard korun), což je podle auditorů problematické, neboť EU přesně nestanovila, na co by měly peníze jít.

Účetní dvůr navrhl některá zlepšení, jež by mohla práci Frontexu zefektivnit. Agentura má například rezervy v komunikaci s členskými státy či v hodnocení aktuální situace či svých vlastních možností. Měla by také podnikat častější cvičení, která umožní jejím lidem lépe zvládnout krizové situace. Splnit doporučení má nejpozději do konce příštího roku.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek