Schuman, který stál u zrodu evropské integrace, je blíž k možnému svatořečení

21.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Vatikán učinil krok k eventuálnímu svatořečení někdejšího francouzského politika Roberta Schumana, který je považován za jednoho z otců evropské integrace. Papež František schválil dekret, na jehož základě je nyní možné označit Schumana přídomkem ctihodný, informovaly v pátek tiskové agentury. Oznámený postup je jedním z úvodních kroků obvykle dlouhého procesu, jenž může vést k takzvané kanonizaci, poznamenala agentura Reuters.

Vatikán označil politika za muže katolické víry. Jeho roli ve snaze přerušit cyklus válek v Evropě ocenilo v minulosti už několik papežů. „Schumanovo dílo spočívalo v ukončení toho ďábelského kruhu války, ponížení poražených, chuti po odvetě a další války,“ uvedl už dříve páter Bernard Ardura, který se ve Vatikánu zabývá podněty k blahořečení několika francouzských osobností.

Označení přídomkem ctihodný je považováno za předstupeň k blahořečení – u toho je nutné doložit u posuzované osobnosti jeden zázrak. K následnému svatořečení je pak nutné prokázat existenci ještě druhého zázraku. Za zázrak je obvykle považováno lékařsky nevysvětlitelné uzdravení člověka.

Robert Schuman se narodil v roce 1886 v Lucemburku, po první světové válce se stal francouzským občanem. V roce 1940 ho zatklo gestapo, ale podařilo se mu utéct. Podle Evropské komise (EK) se pak zapojil do francouzského odboje. Po válce působil jako ministr financí, premiér, ministr zahraničí a také spravedlnosti. V čele francouzské diplomacie usiloval o sblížení své země s poraženým Německem.

V 50. letech stál Schuman u zrodu Evropského společenství uhlí a oceli, jednoho z předchůdců současné Evropské unie. Je považován za jednoho z „otců zakladatelů“ projektu sjednocené Evropy. V letech 1958 až 1960 zastával funkci předsedy Evropského parlamentu. Zemřel v roce 1963.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek