Slovinsko dnes převezme předsednictví od Portugalska. Za rok je na řadě ČR

01.07.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Slovinsko dnes převezme od Portugalska předsednictví v Radě Evropské unie. Podruhé se tak ujme klíčového úkolu vedení instituce, zejména v rámci řízení legislativní práce EU a formulování společných postojů Rady s Evropským parlamentem a Evropskou komisí. Po slovinském předsednictví přijde na řadu Francie, poté Česká republika.

Slovinsko se dnes chopí předsednictví v Radě EU. Za 6 měsíců tak zakončí období společných politických cílů, které si stanovilo spolu s Německem a Portugalskem. Země si určila 4 cíle, kterých chce za svého předsednictví dostát a které tematicky navazují na dva předešlé státy.

Together. Resilient. Europe.

Dohromady a pružně, tak chce Slovinsko v příštím půlroce vést jednu z nejdůležitějších institucí Evropské unie. S mottem „Together. Resilient. Europe.“ se bude už jako čtvrtá země potýkat s pandemií covid-19 a s následky, které krize přinesla.

„Předsednictví je příležitostí k posílení integrace v rámci EU a jejích institucích a k směřování rozvoje čelem k inovativní a kreativní komunitě založené na udržitelném rozvoji,“ uvedl slovinský ministr zahraničních věcí Anže Logar minulý týden na tiskové konference, na které představil priority své země.

Reakce na covid-19 a Konference o budoucnosti Evropy

Prvním cílem slovinského předsednictví v Radě EU je odolnost, obnova a strategická autonomie Evropské unie. Vzhledem k současné zdravotnické situaci v důsledku pandemie covid-19 členské státy často nejsou schopny vhodně reagovat, proto stav často vyžaduje kolektivní reakci na úrovni EU. Tato priorita se má proto zaměřit zejména na budování EU v oblasti zdravotnictví a vybavit ji vhodnými nástroji na ochranu zdraví evropských občanů.

Dále Slovinsko cílí na Konferenci o budoucnosti Evropy. Chce podpořit celoevropskou komplexní diskusi o společné evropské budoucnosti ve formě plenárních zasedání a fór občanů prostřednictvím digitální platformy, která bude přístupná všem.

Rozšíření evropského způsobu života

Třetí prioritou je Unie evropského způsobu života, právního státu a stejných kritérií pro všechny. V tomto směru je cílem Slovinska podporovat kulturu právního státu v celé EU a prostřednictvím inkluzivní debaty umožnit členským státům učit se ze svých zkušeností od sebe navzájem. V rámci této priority chce Slovinsko také upozornit na potřebu čelit negativním demografickým trendům.

V neposlední řadě je posledním cíle Slovinska důvěryhodná a bezpečná Evropská unie, schopná zajistit bezpečnost a stabilitu ve svém sousedství. Předsednická země přijme za podpory Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella nezbytné kroky k posílení transatlantických vztahů. Zároveň chce věnovat pozornost zemím západního Balkánu a jejich budoucnosti v Evropě a důvěryhodnému pokračování procesu rozšiřování EU.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek