Europoslanci se chystají vyzvat instituce EU k ráznějšímu postupu vůči Maďarsku

08.07.2021
Euroskop, ČTK

Evropský parlament bude dnes hlasovat o rezoluci, která odsuzuje přijetí maďarského zákona zakazujícího osvětu o sexuálních menšinách na školách navštěvovaných dětmi do 18 let. Europoslanci se chystají vyzvat Evropskou komisi a členské státy k ráznému postupu vůči Maďarsku. Jeden z návrhů požaduje, aby státy Evropské unie zahájily další fázi řízení, na jehož konci může Budapešť přijít o hlasovací práva v Radě EU, tedy orgánu tvořeného zástupci unijních vlád.

Evropští zákonodárci dali ve středeční debatě důrazně najevo, že většina z nich považuje normu platnou od tohoto týdne za nepřípustnou diskriminaci homosexuálů a dalších menšin, která je v rozporu s unijními hodnotami. Navrhované usnesení vyzývá Maďarsko ke zrušení kritizovaných pasáží zákona, jehož hlavním smyslem je podle vlády premiéra Viktora Orbána boj proti sexuálnímu zneužívání dětí. Návrh podporovaný zejména liberály a částí dalších skupin požaduje, aby státy EU urychleně posunuly kupředu dosud bezvýsledné řízení, které již přes dva roky vedou s Budapeští kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Tento proces by sice mohl skončit až zmíněným odebráním hlasovacích práv, musely by s tím však souhlasit všechny ostatní země, což například Polsko jako dlouhodobý maďarský spojenec odmítá.

Kromě toho má Evropská komise podle europoslanců neprodleně v případě Maďarska využít nové pravidlo, které podmiňuje čerpání unijních peněz dodržováním principů právního státu. Unijní exekutiva tvrdí, že se chystá mechanismus poprvé použít na podzim.

Europoslanci dnes budou rovněž hlasovat o posílení pravomocí Evropské agentury pro léčivé přípravky, která by v reakci na pandemii covidu-19 měla například monitorovat potenciální nedostatek některých léků. Chystají se také vyzvat k efektivnějšímu využívání nového globálního sankčního systému, který EU letos poprvé použila k potrestání skupiny čínských činitelů za porušování práv ujgurské menšiny, jeho častější aplikaci však blokuje nutnost jednomyslné shody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek