Klaus se s Barrosem neshodl na intenzitě integrace

18.11.2005
Také jejich pohled na evropskou ústavu se zásadně liší. Vítají však hlubší dialog.

Český prezident Václav Klaus a předseda Evropské komise José Barroso po schůzce na Pražském hradě potvrdili, že jejich názory na míru integrace Evropské unie včetně pohledu na evropskou ústavu se liší. Klaus nicméně přivítal novou informační strategii Evropské komise nazvanou plán D, kterou přijel Barroso do Česka představit.


Plány D a E
Plán charakterizují hesla „dialog, demokracie a debata“, a to je právě to, co Klaus v unii postrádá. „Velmi se strachuji o demokracii v Evropě a demokratický deficit cítím jako opravdu velký problém,“ řekl na tiskové konferenci. Dokonce doporučil Barrosovi, aby vedle plánu D měla komise i plán E – jako zkratku pro enlargement, tedy rozšíření EU. „Plán D a plán E jsou velmi rozumné plány, které já podporuji,“ uvedl Klaus, který dlouhodobě kritizuje směřování EU a patří k hlasitým kritikům euroústavy.


Evropský superstát si nepřeje nikdo
Barroso prohlásil, že v nejbližších letech EU nebude mít ústavu, kterou pokládá nikoliv za ideální, ale stále nejlepší možný kompromis, jenž podepsalo všech 25 vlád členských zemí. Čas zbývající do přijetí dokumentu je třeba využít pro reflexi – tento vzkaz chce předat i Čechům, kteří o ústavě nehlasovali.
Klaus věří, že hlubší dialog, který je reakcí na dvojí odmítnutí euroústavy, myslí Evropská komise vážně. „To znamená, že evropská ústava není vytknuta před závorku, je nedotknutelná a nesmí se o ní hovořit,“ uvedl.


S Barrosem se shodli, že francouzské a nizozemské ne ústavní smlouvě neznamená paralýzu unie. Klaus řekl, že zatímco ale Barroso vnímá euroústavu jako pozitivní přidanou hodnotu, pro něj má hodnotu zápornou. Předseda komise novinářům řekl, že nikdo si nepřeje byrokratický evropský superstát a existují různé názory, jaké kompetence mají být národní a jaké unijní. Jsou ale podle jeho názoru oblasti, kde jsou nutné ještě více posílit nadnárodní kompetence – například v justici či bezpečnosti. EU musí posílit, aby byla v éře globalizace silným partnerem, řekl. Nevidí rozpor mezi láskou k vlasti a současně silným vztahem k Evropské unii.


Integraci posílit nebo naopak přibrzdit?
Klaus soudí, že s Barrosem by se „možná shodli“, v jakém stavu se EU nachází nyní. „Jsme v nějaké bodě B. Ale rozdíl je v tom, že pan předseda (Barroso) se domnívá, že máme putovat ještě dále za ten bod B, zatímco já říkám, že tento bod už dávno překročil jakoukoliv optimální a rozumnou úroveň,“ řekl. „To je fér,“ reagoval s úsměvem šéf bruselské exekutivy. I přes rozdílné názory si oba pochvalovali, jak jsou jejich rozhovory podnětné. Dokonce když tlumočnice nepřeložila Klausovo vyjádření, že jeho jednání s Barrosem jsou vždy přátelská, řekl to anglicky sám.
Z Hradu zamířil Barroso na oběd s premiérem Jiřím Paroubkem, společně odpoledne otevřou Eurocentrum v Jungmannově ulici a večer se zúčastní televizní diskuse.

Sdílet tento příspěvek