EK chce třetinu fondu obnovy financovat zelenými dluhopisy, první vydá v říjnu

08.09.2021
Euroskop, ČTK

Evropská komise (EK) chce v říjnu začít vydávat první ze série takzvaných zelených dluhopisů, kterými hodlá pokrýt třetinu mimořádného fondu obnovy sloužícího k nastartování hospodářství zemí Evropské unie po koronavirové krizi. Celkem 250 miliard eur (6,4 bilionu Kč) plánuje komise získat pomocí těchto dluhopisů, které majitelům zaručí investice do ekologicky šetrných projektů. Jejich emise dokládá rostoucí význam, jenž pro EU zelené finance na cestě ke klimatické neutralitě mají, řekl včera eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Podle Hahna by mohly být dluhopisy pro investory zajímavější než ty klasické, neboť zaručí, že se jejich peníze dostanou do ekologicky šetrných projektů.

„Doufám, že můžeme skutečně ukázat neevropským zemím, jak důležité to pro nás je,“ řekl novinářům komisař, podle něhož chce EU vést ostatní státy svým příkladem k tomu, aby také začaly rozlišovat zelené finance. Unie plánuje dosáhnout do poloviny století klimatické neutrality, tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou stromů.

Více než třetina unijních zemí už své vlastní zelené dluhopisy vydává a unie se prostřednictvím zmíněné emise stane jedním z největších světových hráčů na trhu s ekologickými dluhopisy. Jejich parametry budou odpovídat standardu Mezinárodní asociace kapitálových trhů (ICMA), komise je však chce navázat na vlastní unijní pravidla pro ekologické investice známá jako taxonomie. Jejich finální podobu však EU zvláště kvůli neshodám ohledně udržitelnosti investic do jádra či plynu zatím nestanovila. Podle Hahna bude mít unie vlastní standard zelených dluhopisů „snad do roka či dvou“.

Komisař včera také oznámil, že unijní exekutiva od poloviny září chystá další aukce klasických dluhopisů, jimiž chce postupně naplnit zbylé dvě třetiny fondu o celkovém objemu téměř 800 miliard eur (20,3 bilionu Kč). Jen letos si chce na předfinancování projektů vypůjčit přes 100 miliard eur, zbytek hodlá postupně získávat až do roku 2026, kdy možnost čerpat z fondu skončí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek