Europoslanci projev von der Leyenové ocenili i zkritizovali

16.09.2021
Euroskop, ČTK

Smíšené ohlasy vyvolala u poslanců Evropského parlamentu včerejší zpráva o stavu Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v něm podle řady zákonodárců správně pojmenovala současné výzvy bloku, u některých však nenavrhla účinné řešení. Poslanci oceňovali zejména snahu dovést do úspěšného konce boj s pandemií covidu-19 a zvýšit odolnost a soběstačnost unie, výtky měli například ke klimatické politice.

Europoslanci se většinou shodovali, že zhruba hodinová řeč obsahovala méně slibů a vzletných slov než loňský první projev von der Leyenové ve funkci šéfky unijní exekutivy. „Proslov se mi určitě líbil více než minulý rok. Vítám sebereflexi, ponaučení se z chyb z počátku pandemie a důraz na větší spolupráci v oblasti zdravotnictví,“ hodnotila místopředsedkyně EP Dita Charanzová z liberální frakce. Slabou stránkou naopak podle ní byl nedostatek konkrétních návrhů, jak řešit problémy v některých otázkách, jako například odstraňování překážek jednotného unijního trhu.

Většinou pozitivní hodnocení vyslechla německá politička od poslanců nejpočetnější lidovecké frakce, do níž patří i její křesťanští demokraté. Šéf skupiny Manfred Weber pochválil snahu o posílení evropské obranné spolupráce a volal po co nejrychlejším vzniku společných unijních jednotek v reakci na neúspěch spojenecké mise v Afghánistánu. Jeho český kolega Luděk Niedermayer ocenil například slib zvýšit technologickou soběstačnost unie a mimo jiné přesunout výrobu čipů na její území. Pochválil i snahu klást vyšší důraz na ochranu lidských práv ve světě. „Začít se zákazem některých vývozů je podle mne první krok, ale pouze první krok,“ konstatoval Niedermayer s odkazem na plán EK zakázat prodej výrobků pocházejících z nucené práce.

Řada výtek od většiny politických frakcí se naopak týkala části věnované klimatickým závazkům evropského bloku. Zelení europoslanci kritizovali von der Leyenovou za to, že nepřišla s nápadem, jak co nejrychleji převést přelomový balíček klimatických návrhů z července rychle do praxe a jak překonat očekávaný nesouhlas některých členských států. „V projevu jsme neslyšeli, nakolik je realizace plánu, zejména v některých zemích, pozadu za evropskými ambicemi a cíli,“ podotkl český pirátský člen frakce zelených Mikuláš Peksa.

Podle konzervativního europoslance Jana Zahradila zazněla v projevu předsedkyně EK poprvé obava z možných dopadů klimatických opatření na životní úroveň lidí. Jako řešení nabídla von der Leyenová další posílení pravomoci evropských institucí, kritizoval Zahradil. Někteří další politici podotýkali, že komisí navržený sociálně klimatický fond, který má zmírnit dopad přechodu k čistým energiím na ohrožené skupiny obyvatel, nebude mít dostatečný objem.

Kritika poslanců mířila i na nekonkrétní vyjádření týkající se obrany evropských hodnot. Čeští poslanci sice ocenili, že von der Leyenová v této souvislosti citovala bývalého prezidenta Václava Havla, řada dalších politiků však očekávala, že se postaví rázněji k Polsku a Maďarsku, které většinou nereagují na výtky unijních institucí, týkající se vlády práva a demokracie.

Naproti tomu místopředsedkyně komise Věra Jourová, do jejíž kompetencí toto téma patří, byla s obecnými formulacemi v projevu spokojena. „Ona reprezentuje unii, která na lidi neřve, která je nementoruje, na nikoho neukazuje prstem,“ řekla Jourová, podle níž bylo z řeči zcela jasné, kterých zemí se problémy týkají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek