EU bude mít krizový zdravotní úřad HERA, má zabránit další pandemii

17.09.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie bude mít od příštího roku nový úřad, který má evropský blok v reakci na covidovou pandemii lépe připravit na další krizové situace. Evropská komise včera představila podrobnosti chystaného zdravotního úřadu označovaného zkratkou HERA, který bude mít za úkol uchránit unijní státy před opakováním těžkých dopadů koronavirové nákazy. Brusel chce na jeho fungování v příštích šesti letech vyčlenit miliardu eur (25,5 miliard korun) ročně.

Unie loni čelila kritice za pomalou reakci na první vlnu pandemie. Komise proto na podzim přišla s návrhy na posílení společné zdravotní politiky. Kromě zvýšení objemu společného nákupu léků či rozšíření pravomocí Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) a Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) iniciovala i vznik nového krizového orgánu.

„HERA je dalším stavebním kamenem silnější zdravotní unie a velkým krokem vpřed pro naši připravenost na krize,“ prohlásila ve čtvrtek předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Úřad bude mít za úkol ve spolupráci se zdravotními orgány členských zemí shromažďovat informace, vyhodnocovat rizika a modelovat možný problémový vývoj. Bude také podporovat vývoj léků a vakcín proti nemocem, jejichž šíření bude hrozit. Jeho úkolem bude i jednat s farmaceutickými firmami o zajištění dostatečných výrobních kapacit. Právě za nedostatek vakcín při rozjezdu společného unijního očkování proti covidu-19 byla komise kritizována.

Pokud nastane krizová situace, HERA bude moci aktivovat nouzová opatření včetně financí na akutní nákup léků, ochranných prostředků či surovin.

Komise již spustila zkušební provoz úřadu, naplno má začít fungovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek