EK podporuje v boji proti zdražování energií daňové úlevy či finanční pomoc

13.10.2021
Euroskop, ČTK

Evropská komise (EK) dnes navrhla okamžité i dlouhodobější kroky, které mají členským zemím Evropské unie pomoci zmírnit dopad zdražování energií a přispět ke snížení jejich cen.

Podpora domácností

Státy EU mohou dočasně a cíleně zmírnit daně či přímo finančně podpořit domácnosti, jejichž rozpočty jsou zdražováním elektřiny a plynu ohroženy nejvíce. Využít k tomu mohou příjmy z emisních povolenek, které se v souvislosti s růstem jejich cen v posledním roce zvýšily. Možností je také odklad plateb za energie.

Pomoc firmám

Členské země mohou rovněž podpořit zvláště malé podniky, které růst cen ohrožuje existenčně. Nesmějí však při tom porušovat unijní pravidla o státní podpoře, která zakazují zvýhodňování firem na úkor konkurence.

Obnovitelné energie

Vlády mohou rovněž cenově zvýhodnit energii z obnovitelných zdrojů, jako je solární či větrná. Produkce těchto energií je podle komise v dlouhodobém měřítku levnější a snižuje závislost na dovozu mimo EU. Státy, které připočítávají cenu obnovitelné elektřiny občanům do účtů, jim mohou tyto platby dočasně škrtnout a financovat ji z jiných zdrojů.

Společné nákupy plynu

V rámci dlouhodobějších kroků požadovaných některými členskými státy komise prověří, zda by bylo výhodné nakupovat plyn společně. Unijní exekutiva se domnívá, že tímto způsobem by podobně jako při nákupech covidových vakcín sedmadvacítka posílila svou pozici při vyjednávání o cenách. Zapojení do systému by bylo pro státy dobrovolné.

Skladování energií

Komise zváží změnu pravidel, která by umožnila rozšířit kapacitu skladování plynu v členských zemích. Chce také podpořit rychlejší výrobu baterií a rozvoj možností přechovávání energií z obnovitelných zdrojů.

Úpravy trhu s elektřinou

Několik států včetně Francie, Itálie nebo České republiky volá po změnách na trhu s elektřinou, jejíž cena je vázána na momentálně velmi vysokou cenu plynu. EK se zásadními změnami nepočítá, přislíbila však, že dá evropskému úřadu pro energie za úkol prověřit výhody a nevýhody současného uspořádání trhu a navrhnout případné změny.

Cenové manipulace

Komise hodlá prověřit možné porušování konkurenčních pravidel na trhu s energiemi, které se podle některých států týká například ruského plynárenského gigantu Gazprom. Brusel chce také zjistit, zda za růstem cen emisních povolenek nejsou útoky spekulantů. K regulaci jejich cen, kterou požaduje zejména český premiér Andrej Babiš, se ale komise nechystá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek