Europarlament chce v rozpočtu EU přidat na výzkum či Erasmus

20.10.2021
Euroskop, čtk

Více peněz na podporu výzkumu, do výměnného studentského programu Erasmus+ či na boj s klimatickými změnami. Takový je návrh rozpočtu EU na rok 2022, se kterým přišel rozpočtový výbor Evropského parlamentu a o němž v úterý debatovali poslanci na plénu. Parlament ve svém návrhu zrušil škrty navržené Radou EU a navýšil celkové výdaje rozpočtu na příští rok oproti původnímu návrhu Evropské komise. Na konečné podobě rozpočtu se parlament musí dohodnout s Radou.

„Evropa musí být odolnější a je potřeba nastartovat oživení, které bude zahrnovat všechny regiony, všechny oblasti a všechny generace v Evropě. Toto je chvíle, kdy naše politické prohlášení musíme přeměnit do hmatatelné podpory oživení evropského hospodářství a musíme Evropu připravit na pocovidové prostředí, na digitální dobu a musíme to udělat prostřednictvím konkrétních finančních prostředků,“ řekl v rozpravě Karlo Ressler z rozpočtového výboru, který byl jedním ze zpravodajů návrhu rozpočtu.

Více prostředků by mělo jít do výzkumu, Erasmu, zdraví či ekologie

Parlament navrhuje oproti původnímu návrhu Evropské komise zvýšit výdaje rozpočtu na rok 2022 o 2,7 miliardy eur (68,9 miliardy korun) na celkových 171,8 miliardy eur (4,38 bilionu korun). Navýšení investic by směřovalo především do programu na podporu vědy a výzkumu s názvem Horizon Europe, studentského programu Erasmus+, na podporu veřejného zdraví a mezinárodního programu na distribuci covidových vakcín do méně rozvinutých zemí COVAX. Návrh parlamentu by posílil rovněž humanitární pomoc či projekt LIFE zaměřený na ekologii a boj se změnou klimatu.

Český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09), který vedl jednání o návrhu rozpočtu za hospodářský a měnový výbor, ve svém vystoupení na plénu vyzval mimo jiné ke zlepšení boje EU s daňovými úniky. „V rozpočtu často počítáme v milionech, ale přicházíme o miliardy,“ řekl Niedermayer a dodal, že by EU měla dělat více pro ochranu peněz jednotlivých členských států.

Rozpočet by měl nastartovat ekonomiku a povzbudit chytré investice

„Evropský rozpočet je unikátní v tom, že funguje především jako zdroj na investice,“ uvedl v prohlášení poskytnutém ČTK europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a dodal, že většina prostředků směřuje na obnovu evropského hospodářství po koronavirové krizi. „Cílem je nastartovat ekonomiku pomocí chytrých a udržitelných investic a zabránit nezaměstnanosti,“ dodal s tím, že podporuje zejména navýšení financování výzkumu a inovací.

Evropský parlament bude o rozpočtu hlasovat ve středu, přičemž výsledky budou známy ve čtvrtek ráno. Na konečné podobě rozpočtu se následně budou muset shodnout zástupci parlamentu a Rady EU, první jednání je plánované na 28. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek