Europoslanci vyzývali k posílení vztahů s Tchaj-wanem

20.10.2021
Euroskop, čtk

Europoslanci v úterní rozpravě o vztazích Evropské unie a Tchaj-wanu apelovali na posílení obchodních i osobních vazeb s ostrovní demokratickou vládou a odsuzovali agresivní kroky Číny z posledních měsíců. Parlament debatoval o zprávě švédského europoslance Charlieho Weimerse, která doporučuje šéfovi unijní diplomacie Josepu Borellovi řadu kroků k posílení spolupráce mezi Bruselem a Tchaj-pejí. Weimers označil svou zprávu za historickou vzhledem k tomu, že jde o první podobný dokument na úrovni EU, který je zaměřený výlučně na vztahy sedmadvacítky s Tchaj-wanem. „Parlament dláždí cestu vpřed,“ řekl.

Ostrov v jihovýchodní Asii je podle něj partnerem, který je naladěný stejně jako EU a je proto důležité, aby s ním blok udržoval hluboké vztahy. Europoslanec připomněl nedávná narušení tchajwanského prostoru čínskými bojovými letouny, největší za mnoho desetiletí. EU podle něj musí odsuzovat „válečnický přístup“ Pekingu a jasně dát najevo, že bude mít negativní dopady na obchodní vztahy Číny a Evropské unie.

Evropská diplomacie zastává pragmatický realismus

Místopředsedkyně Evropské komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, jež na rozpravě zastupovala Borella, prohlásila, že EU má zájem na zachování nynějšího stavu věcí v regionu. Status quo však podle ní narušuje Čína posilováním své vojenské přítomnosti v Tchajwanském průlivu. Postoj evropské diplomacie označila jako pragmatický realismus – cílem je komunikovat s Tchaj-wanem a zároveň respektovat politiku jedné Číny, kterou EU oficiálně zastává.

Velkou pozornost věnovali europoslanci výrobě polovodičů, pro něž se podle Vestagerové vžil výraz „nová ropa“. Weimersova zpráva zmiňuje, že z Tchaj-wanu pochází asi polovina všech mikročipů.

Česká europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová na půdě europarlamentu prohlásila, že se západní státy příliš dlouho spoléhají na to, že Tchaj-wan ochrání takzvaný křemíkový štít. Závislost Číny na největším světovém výrobci polovodičů TSMC sídlícím na Tchaj-wanu v minulosti řada pozorovatelů pokládala za jeden z důvodů, který Peking odrazuje od invaze na ostrov. Podle Gregorové se ale již nelze na tento štít spoléhat a je nutné vystavět novou bariéru založenou na „“dialogu a setkání“.

Nabízí se spolupráce s Tchaj-wanem ohledně mikročipů

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) poukázal na nynější nedostatek na trhu s polovodiči, který již nyní dopadá na výrobu automobilů v Evropě i jinde ve světě. „Jsem hluboce přesvědčen, že je pro nás mnohem výhodnější navazovat a prohlubovat průmyslovou, hospodářskou i vědeckotechnickou spolupráci s demokraticky smýšlejícím partnerem, než být závislý na zdrojích z autoritářských zemí,“ řekl Vondra. „Čínská agrese podkopává stabilitu a mír nejen v regionu jihovýchodní Asie, ale v celém světě a my s tím musíme něco dělat. A Tchaj-wan je správná odpověď,“ dodal.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) v prohlášení pro ČTK uvedla, že dlouhodobě vyzývá Evropskou komisi k zahájení jednání s Tchaj-wanem o investiční dohodě. „Dohoda by byla nejen prospěšná pro naše firmy, ale posílila by naše vztahy s tímto spojencem v regionu,“ dodala. Brusel by podle ní měl začít jednat s Tchaj-pejí ihned nehledě na momentálně zmrazená jednání s Čínou.

Uzavře EU s Tchaj-wanem dohodu o investicích?

Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Vedení americké i tchajwanské armády nedávno varovalo, že by se Peking mohl pokusit o násilné ovládnutí ostrova v příštích několika letech.

Europoslanci budou o Weimersově zprávě hlasovat ve středu a výsledky budou známy ve čtvrtek ráno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek