Na zdravotnické projekty půjde z IROP včetně ReactEU skoro 14 miliard Kč

25.10.2021
Euroskop, ČTK

Evropské peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) určené pro zdravotnictví se díky programu ReactEU navýší o 4,6 miliardy na 13,9 miliardy korun. Jejich předfinancování ze státního rozpočtu by měla dnes projednat vláda. Budou určené například na posílení práce zdravotních ústavů a hygienických stanic nebo infekčních oddělení. Původní vyčleněná suma byla podle webu ministerstva pro místní rozvoj 9,3 miliardy korun a určena byla na onkogynekologickou a perinatologickou péči, návaznou péči a proměnu psychiatrické péče. Kvůli pandemii covidu-19 bylo čerpání prodlouženo do roku 2023.

„Hlavním důvodem navýšení finančního rámce je vznik evropského investičního nástroje ReactEU, který představuje mimořádné dodatečné finanční prostředky pro IROP v oblasti zdravotnictví,“ píše se v dokumentu, který vláda projedná. První výzvy byly vyhlášené letos v dubnu, žádosti je možné podávat do prosince. Počítá se až se 40 projekty.

Finance pro lepší připravenost

Podporovány podle něj budou aktivity vedoucí k posílení odolnosti zdravotního systému a zlepšení připravenosti na řešení potenciálních hrozeb ze strany nemocnic, krajských hygienických stanic a zdravotních ústavů. Peníze by mohly také směřovat na infekční oddělení nemocnic, zajištění dostatečné kapacity nemocnic a obecně posílení jejich páteřní sítě, zejména oddělení JIP a ARO, laboratoře a diagnostická a intervenční pracoviště včetně urgentních příjmů a navázaných oddělení.

Původně byly peníze z programu IROP směřovány do dvou hlavních oblastní – onkogynekologie a perinatologie a reformu psychiatrické péče. V ní je podporováno vytváření center duševního zdraví, vybavení mobilních tymů nebo budování akutních psychiatrických oddělení všeobecných nemocnic. Onkogynekologická a perinatologická oddělení mohou čerpat na přístroje nebo rekonstrukce. Podporu mohou zdravotnická zařízení získat také na informační a komunikační systémy nebo kybernetickou bezpečnost.

Digitalizace, ekologie a modernizace

V dalším období 2021 až 2027 nový IROP rozdělí 125 miliard korun. Největší část (21,5 miliardy Kč) má jít do městské mobility. Zhruba 15 miliard korun by mělo jít do vzdělávací infrastruktury a také revitalizace veřejných prostranství. Pro zdravotnictví je vyčleněno skoro 13 miliard korun. Dalšími podpořenými oblastmi je eGovernment, kybernetická bezpečnost a obecně digitalizace. Zapojit se mohou i ekologické a nízkouhlíkové projekty, například vozidla pro veřejnou dopravu, a infrastruktura pro cyklistickou dopravu.

Peníze mohou jít i na modernizace silnic druhé třídy či mostů nebo vzdělávací, sociální a zdravotnickou infrastrukturu a kulturní dědictví. Posledním cílem je komunitně vedený místní rozvoj, tedy například projekty výstavby infrastruktury či revitalizace veřejných prostranství v menších obcích. Výzvy by měly být spuštěny na jaře příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek