ECB podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změny

29.10.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská centrální banka (ECB) včera v souladu s očekáváním ponechala svou měnovou politiku beze změny, a to navzdory růstu inflace v eurozóně. Základní úroková sazba ECB tak zůstává na rekordním minimu nula procent. Banka bude v tomto čtvrtletí rovněž dál nakupovat dluhopisy, ovšem „mírně nižším“ tempem než v předchozích dvou kvartálech, napsala agentura Reuters.

„Rada guvernérů nadále soudí, že příznivé podmínky financování lze zachovat i při mírně nižším objemu čistých nákupů aktiv,“ uvedla ECB ve své tiskové zprávě. Dodala, že Rada guvernérů potvrdila také svá další opatření, včetně nastavení úrokových sazeb. Trhy podle ní očekávají zvýšení úrokových sazeb dříve, než s nimi počítá ECB.

Tři hlavní důvody inflace

Šéfka ECB Christine Lagardeová později na tiskové konferenci za tři hlavní faktory, které ovlivňují inflaci v eurozóně, označila vyšší ceny energií, globální nesoulad mezi oživující poptávkou a nabídkou a jednorázové změny, jako je konec snížení sazby daně z přidané hodnoty v Německu.

„I když pokles inflace bude trvat déle, než se původně očekávalo, předpokládáme, že tyto faktory v průběhu příštího roku zmírní. (…) Inflaci ve střednědobém horizontu nadále vidíme pod naším dvouprocentním cílem,“ uvedla Lagardeová.

Šéfka ECB prohlásila, že nouzový pandemický program PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), jehož objem ECB postupně zvýšila na 1,85 miliardy eur (47,6 miliardy Kč), skončí v březnu. „V tuto chvíli očekávám, že PEPP skončí v březnu, zda využijeme všechny prostředky, nebo ne, to se teprve uvidí,“ konstatovala.

Oživení po pandemii

„Eurozóna pokračuje v silném oživení, i když dynamika se do určité míry zmírnila. Spotřebitelé si udržují důvěru v ekonomiku a jejich výdaje zůstávají vysoké. V některých odvětvích však brzdí produkci nedostatek materiálů, vybavení a pracovní síly,“ uvedla Lagardeová.

ECB se prostřednictvím své uvolněné měnové politiky snaží podporovat oživování ekonomiky eurozóny z útlumu způsobeného pandemií covidu-19. V poslední době však čelí tlaku na zpřísňování politiky v důsledku zrychlujícího růstu spotřebitelských cen.

Meziroční míra inflace v eurozóně v září stoupla na 3,4 procenta ze srpnových tří procent. „Očekáváme, že v letošním roce dále poroste. Ačkoli současná fáze vyšší inflace bude trvat déle, než se původně očekávalo, předpokládáme, že v průběhu příštího roku inflace poklesne,“ komentovala vývoj Lagardeová.

V dnes zveřejní evropský statistický úřad Eurostat rychlý odhad říjnového vývoje spotřebitelských cen.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek