EMA schválila dva nové léky proti covidu-19 pro unijní trh

11.11.2021
Euroskop, ČTK

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila pro schválení pro trh v Evropské unii první dva protilátkové léky proti covidu-19. Jde o přípravek Ronapreve švýcarské farmaceutické společnosti Roche a Regkirona (Regdanvimab) jihokorejského výrobce Celltrion, oznámila dnes EMA v Amsterodamu.

Oba přípravky schválené evropským lékovým regulátorem jsou založeny na monoklonálních protilátkách. První z nich vyvinula americká biotechnologická firma Regeneron a švýcarský farmaceutický obr Roche, druhou jihokorejský Celltrion. Je to první schválení proticovidového léku v Evropě od loňského schválení přípravku remdesivir od firmy Gilead.

Protilátkový koktejl Ronapreve doporučila komise pro lidskou medicínu EMA pro léčbu dospělých a dospívajících osob, které nevyžadují kyslíkovou podporu a je u nich vysoké riziko těžkého průběhu nemoci. Regkirona byla doporučena pouze pro dospělé za podobných podmínek.

Oba léky už mají někteří pacienti v EU k dispozici, protože EMA podpořila jejich časné použití v členských státech v některých případech, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek