ECB varuje před splasknutím bubliny na trhu s bydlením

18.11.2021
Euroskop, čtk

Trh s bydlením v eurozóně se zahřívá, což zvyšuje pravděpodobnost korekce na trzích s rezidenčními i komerčními realitami. Uvedla to Evropská centrální banka ve své zprávě o stabilitě. Rodiny si v době pandemie vytvářejí úspory a lidé stále častěji pracují z domova. To zvyšuje poptávku po nemovitostech a růst cen nemovitostí přesáhl sedm procent, což je nejvyšší údaj od roku 2005.

„Rizika cenových korekcí ve střednědobém horizontu se výrazně zvýšila v souvislosti s rostoucími odhady nadhodnocení cen nemovitostí,“ uvedla ECB v pololetní zprávě. Zejména domácnosti s hypotékami s variabilní úrokovou sazbou nebo s kratší dobou fixace úrokové sazby u svých hypoték jsou ohroženy neočekávaným růstem úrokových sazeb, který by mohl negativně ovlivnit jejich schopnost splácet dluh.

Výstavba nezvládá držet krok s poptávkou a trh s bydlením je obzvláště horký v zemích jako Německo, Francie a Nizozemsko. „Navzdory oživení bytové výstavby nedostatek pracovních sil, omezení dodavatelského řetězce a růst cen vstupů mají dopad na schopnost stavebního sektoru rozšiřovat nabídku bydlení, což vytváří tlak na růst cen nemovitostí,“ dodala ECB.

Poptávka směřuje hlavně na kvalitní, ekologické nemovitosti

Zatímco trh s kvalitními komerčními nemovitostmi nyní oživuje, výhled pro komerční nemovitosti nižší kvality je špatný, protože práce z domova, obavy o zdraví a snaha o ekologičtější nemovitosti směřují poptávku na kvalitní nemovitosti.

Pozitivní zprávou je, že riziko prudkého růstu bankrotů firem, které bylo loni hlavní obavou, se zmírnilo, i když některá vládní podpůrná opatření byla zrušena. „V průměru se platební neschopnost podniků dostala na nižší úroveň, než byla nejoptimističtější očekávání na počátku pandemie, a počty insolvencí zůstaly zhruba 15 procent pod úrovní z doby před pandemií,“ dodala ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek