EMA doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck

22.11.2021
Euroskop, ČTK

Evropská léková agentura (EMA) se v pátek vyslovila pro léčbu covidu-19 u některých pacientů pilulkou vyvinutou farmaceutickou společností Merck. Lék s názvem molnupiravir zatím nedostal plnohodnotné povolení, podle EMA jej ale lze začít podávat dospělým lidem, kteří po nákaze koronavirem zvládají sami dýchat, ovšem panuje u nich riziko těžkého průběhu onemocnění. Unijní agentura také ohlásila, že začala posuzovat obdobnou pilulku od společnosti Pfizer.

Oba léky podle publikovaných výsledků klinických studií za určitého scénáře výrazně snižují riziko hospitalizace a úmrtí po nákaze virem SARS-CoV-2. V případě léku paxlovid od Pfizeru by se mohlo jednat o skoro 90procentní pokles při léčbě neočkovaných pacientů s rizikovými faktory. Molnupiravir, jehož používání už schválila Británie, zase podle výrobce při brzkém podání po nákaze snižuje hrozbu vážných komplikací na polovinu.

„Lék, který aktuálně není v Evropské unii schválený, může být používán k léčbě dospělých lidí s covidem-19, kteří nepotřebují kyslíkovou terapii a kteří se potýkají se zvýšeným rizikem nástupu těžkého průběhu,“ citovala z pátečního prohlášení EMA agentura AFP.

Podle agentury Reuters unijní regulátor doporučil zahajovat léčbu molnupiravirem do pěti dní od prvních příznaků covidu-19. Pilulky by prý pacienti měli brát dvakrát denně po dobu pěti dní. Tato doporučení pomohou členským státům EU s případným rozhodováním o brzkém nasazení léku před udělením širšího povolení, dodává Reuters.

Zahájení posudkového řízení u druhé covidové pilulky oznámila EMA tři dny poté, co společnost Pfizer požádala o schválení v nouzovém režimu ve Spojených státech. „Předběžné výsledky naznačují, že paxlovid snížil riziko hospitalizace nebo úmrtí ve srovnání s placebem, když byl podán v rozmezí tří až pěti dní od nástupu symptomů. (…) Toto aktuální hodnocení přinese doporučení pro celou EU v co nejkratším časovém rámci, tak aby mohla být aplikována národními úřady,“ uvedla agentura EMA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek